Ministrul Sănătății a vorbit despre necesitatea purtării măștii de protecție pentru a evita răspândirea comunitară a virusului Covid-19, care face zilnic mii de victime. Profesorul Alexandru Rafila a făcut cu această ocazie apel la populație cu privire la modul în care se poate apăra împotriva acestui virus, fără să fie nevoie de o constrângere din partea autorităților. Specialistul a oferit câteva exemple care ar putea fi urmate de toată lumea.
Ministrul Sănătății vine cu informații menite să lămurească populația cu privire la modul de prevenție optim anti-Covid-19. Deși multă lume se teme că va fi obligată să poarte din nou masca de protecție, Alexandru Rafila susține că această variantă ar putea să nu dea rezultate. Motivul nu este acela că masca nu ne protejează de Covid-19, specialistul punând accent pe momentul și modul în care aceasta este purtată.
Astfel, purtarea măștii de protecție este recomandată să fie purtată din proprie inițiativă, atât în spațiile închise aglomerate, cât și în mijloacele de transport, acesta fiind un mod eficient de a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei din jur.
„Ministerul Sănătăţii nu are la dispoziţie această pârghie (de impunere a obligativităţii măştii sanitare – n.r.). Aşa cum am mai afirmat, mai ales că este o perioadă extrem de călduroasă, este bine să existe o participare a populaţiei la acest efort de limitare a răspândirii.
Ea se poate face printr-o măsură foarte simplă, prin utilizarea măştii în spaţiile închise aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Am văzut chiar exemple din partea unor persoane care s-au hotărât să le folosească. Cred că este un mesaj puternic, pentru ca oamenii să înţeleagă că, dacă se protejează pe ei, protejează şi pe ceilalţi. Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate şi responsabilitate”, a transmis Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila susține că masca de protecție purtată doar dintr-o obligație nu va duce la evitarea trnsmiterii comunitare, atâta timp cât ea nu este purtată corect, caz întâlnit în valurile anterioare ale pandemiei, când mulți români purtau masca superficial, fără să-i protejeze cu adevărat.
De asemenea, ministrul Sănătății a afirmat că un posibil control al modului în care cetățenii poartă măștile de protecție este imposibil, astfel că, responsabilitatea individuală rămâne cheia pentru o protecție eficientă.
„Introducerea obligativităţii s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu – masca dacă este purtată incorect este inutilă. Important nu este doar să porţi masca, ci să o porţi corect. Este greu să stabileşti puncte de control din cinci în cinci metri ca să verifice cineva chestia asta”, a declarat Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă.