Numărul cazurilor de Covid-19 crește semnificativ în toată Europa, inclusiv în România, iar acest lucru devine îngrijorător pentru toată lumea. Medicii încep să tragă semnale de alarmă și să atenționeze cetățenii cu privire la măsurile de prevenție pe care trebuie să le ia în calcul. În cursul serii de miercuri, ministrul Sănătății a vorbit despre șansele existente în România de a fi impus un nou lockdown. Află în rândurile de mai jos ce crede medicul Alexandru Rafila despre această situație.
Cazurile de Covid-19 cresc de la o zi la alta în România, unii dintre pacienți fiind reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Din păcate, mulți români se întorc infectați din alte țări, astfel că șansele apariției unor noi variante nu sunt deloc reduse.
În cursul serii de miercuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat despre șansele impunerii unui lockdown în România, având în vedere creșterile îngrijorătoare ale cazurilor de Covid-19 din țara noastră. Potrivit specialistului, în România nu va mai exista un lockdown, oferind exemplul Franței.
„În Franța au aproape 200.000 de cazuri pe zi și singura restricție este utilizarea, în anumite spații închise și transportul în comun, a măștii.
Nu cred, în niciun fel, și e o convingere a mea, că vom mai ajunge în situația unui lockdown în România, sau a unor restricții care să limiteze activitatea economică și socială.
Aceste valuri COVID-19, care probabil vor mai continua cu o anumită intensitate, pe care nu avem de unde să o cunoaștem în momentul de față, vor fi valuri de infecție, de obicei banală, și care nu va mai pune în pericol sistemul de sănătate, spitalele.
Dar, ca să nu se întâmple lucrul ăsta, trebuie să lucrăm susținut, pe viitor, să construim un sistem de asistență medicală ambulatorie, de bună calitate”, a mai precizat Alexandru Rafila, la Antena 3.
Ministrul Sănătății a anunțat, în urmă cu două zile, existența unei anumite creșteri a cazurilor de Covid-19, dar fără a se dubla numărul. Potrivit specialistului, tulpina dominantă în Europa și, implicit, în România este BA.5, care nu prezintă semne de severitate ridicată până în acest moment.
„Creșterea din ultimele 13 săptămâni își păstrează cadența. Ne găsim în creștere, dar numărul de cazuri nu se dublează. E o creștere în jur de 80%.
Probabil săptămâna viitoare vom ajunge la o medie de 10.000 de cazuri pe zi. Nu sunt elemente de severitate mai mare a tulpinii BA.5, care devine dominantă la nivel european, dar și în România”, a transmis acesta.