Majoritatea românilor adoră să consume vinete. Mulți dintre ei nu sunt obișnuiți să o mănânce în diverse preparate, ci de cele mai multe ori doar în rețetele tradiționale de zacuscă, tocană de legume sau cu maioneză și ceapă. Poate ai observat cum în unele dăți îi iese plină de apă. Salata este apoasă pentru că legumele își lasă zeama pe parcurs. Ce trebuie să faci să nu mai ai această problemă? Gospodinele cele mai pricepute știu asta deja.
Vinetele sunt consumate în fel și chip în toată lumea aceasta, iar majoritatea gastronomiilor de peste tot au cel puțin un preparat în care ele sunt vedeta. Leguma a fost adusă în Europa de arabi, iar românii au făcut cunoștință cu ea în preparatele tradiționale care se păstrează la borcan în cămară pentru sezonul rece.
Mai exact, cei mai mulți nu își văd iarna fără o salată de vinete sau fără zacuscă ori tocană de legume. În timpul acesta, gospodinele le prepară și împănate la cuptor cu suc de roșii și ulei de măsline sau pur și simplu trase la tigaie alături de alte legume.
Rețeta delicioasă de salată pe care o prezentăm astăzi se regăsește în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) scrisă de regretatul gastronom Radu Anton Roman. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru aceasta!
1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
1 pahar untdelemn
1 ceapă roşie
1 lingură oţet mere
2 roşii coapte
sare, piper, după gust
Pune vinetele la fript pe foc viu și ai grijă să întorci fiecare legumă pe toate părțile până se înmoaie coaja, iar interiorul este gătit complet. Curăță imediat coaja arsă și sărează, ulterior lasă la scurs. Acesta este secretul pentru ca salata de vinete să nu fie apoasă.
Legumele au nevoie să își lase zeama pentru ca mai apoi să poți servi liniștit preparatul pe pâine cu o aromă mai puternică de vânătă și maioneză sau ceapă. Toacă mai întâi bucățile cu ustensile de lemn și frecă interiorul cu puțin ulei, iar mai apoi adaugă sosurile dorite.
Unii oameni adoră să adauge și două linguri de smântână pentru mai multă cremozitate, dar nu este nevoie neapărat să faci și tu asta. Poți să le servești simple și cu bucăți de roșii sau cu maioneză/ceapă. Fiecare gospodină are modul ei de a servi preparatul în funcție de oaspeții pe care îi are.