Legea UE pe care România o încalcă. România este printre puținele state europene unde locuințele sunt majoriar proprietate personale. În statele din vestul Europei există din ce în ce mai puțini proprietari. Majoritatea se bazează pe închirierea de locuințe. Au fost publicate recent datele statistice Eurostat. Datele spun că în 2019 cele mai supraaglomerate gospodării erau în România.
În urmă cu patru ani Uniunea Europeană promulga o nouă lege, denumită „Planul de acțiune. Parteneriatul pentru locuințe”. Documentul a fost unul dintre primele create în cadrul Agendei Urbane pentru Dezvoltare Urbană al Uniunii Europene. După cum se menționează în document, „obiectivele sale sunt de a avea locuințe accesibile și de bună calitate”.
În planul de acțiune elaborat de UE s-a pus accentul pe locuințele publice la prețuri accesibile, pe normele privind ajutoarele de stat și pe politica generală în domeniul locuințelor. Din decembrie 2015, „Parteneriatul pentru Locuințe” a analizat provocările cu care se confruntau statele membre, regiunile, orașele și furnizorii de locuințe sociale și la prețuri accesibile din întreaga Europă.
Situația generală, la 10 ani după criza globală de financiară din 2008, era caracterizată de o lipsă continuă de investiții. Investițiile nu existau atât în construcții noi, cât și în renovarea de locuințelor existente, și de piețe imobiliare din ce în ce mai supraîncălzite și fragmentate.
La nivelul anului 2018, UE avea peste 220 de milioane de gospodării. Un număr alarmant de 82 de milioane de cetățeni erau împovărați de costurile locuințelor, mai arată datele. Țările din întreaga UE aveau nevoie de un cadru stabil de condiții pentru a se asigura că populația lor poate găsi locuințe accesibile și la prețuri accesibile.
Cele mai recente date Eurostat arată că România are cele mai aglomerate gospodării. Cercetarea a fost făcută pe parcursul a doi ani, 2018 și 2019, iar rezultatul arăta că rata de supraaglomerare în România ajunsese la 45,8%.
Eurostat mai spune că media UE este de doar 17,1%. Din păcate, în statistica Eurostat, România ocupă un loc fruntaș, înregistrând cea mai mare rată europeană în 2019, de 45,8%.
Cel mai scăzut nivel, de mai puțin de 5%, a fost înregistrat în Cipru, Irlanda, Malta și Țările de Jos. De cealaltă parte, procentul de peste 30% a fost înregistrat în state, precum Slovacia, Polonia, Croația, Bulgaria și Letonia.
Un motiv pentru care România a înregistrat cea mai mare rată de aglomerare, este faptul că în 2019 exista cea mai mică dimensiune medie a unei case din UE, de doar 44,3 metri pătrați. Comparativ, în Letonia exista o medie semnificativ mai mare, de 70,9 metri pătrați.
În Bulgaria media era în 2019 de 76,3 metri pătrați, iar în Malta dimensiunea medie era de 160 de metri pătrați. Alte date statistice INS arată că în 2020 media în România a scăzut, ceea ce duce la o și mai mare aglomerare a gospodăriilor.