Trebuie să știi asta, dacă stai la bloc. Diferență majoră față de restul Europei

Din multe puncte de vedere România este în urma multor stare mai puțin dezvoltate din Europa, de la infrastructură și până la sistemul medical, dar sunt câteva lucruri la care România am putea spune că este fruntașă.

Trebuie să știi asta, dacă stai la bloc

Eurostat a dat publicității o statistică inedită legat de supraaglmerarea locuințelor, astfel că România este campioană europeană la acest capitol. Conform datelor, suntem situați la acest indicator pentru calitatea vieții, peste Bulgaria (44%), Letonia (42%) și Croația (41%), cu un procentaj de 47%. Datele fac referire la anul 2018. Eurostat a enunțat că media UE a fost de 17%, iar statele performante sunt Irlanda, cu doar 1% rată de supraaglomerare, și Cipru  cu o rată de supraaglomerare de 2%.

Diferență majoră față de restul Europei

Eurostat mai arată că statistica s-a făcut și pe categorii de vârstă, media la nivel național fiind de 47%, față de media UE. Făcând o comparație cu alte state europene România se încadrează aproape de situația Bulgariei cu 60%, Croației cu 59%, Poloniei cu o rată de 56%, cu Ggrecia cu o rată de 55% și Italia cu o rată de 54%.

Trebuie să știi asta, dacă stai la bloc. Diferență majoră față de restul Europei
Trebuie să știi asta, dacă stai la bloc. Diferență majoră față de restul Europei

În 2017, proporția de cetățeni non-UE din Uniunea Europeană (UE) care trăiesc în gospodării supraaglomerate era cu un dezechilibru. Cele mai mici rate au fost observate în Malta (9,4%) și Cipru (7,1%).

Pentru cetățenii străini ai UE (adică cetățenii UE rezidenți într-o altă țară a UE), rata de supraaglomerație a fost cea mai mare în Ungaria (51,6%), Letonia (42,8%) și Italia (42,5%). Cele mai mici rate au înregistrat Olanda (4,6%), Cipru (4,0%), Irlanda (3,9%) și Malta (0,9%).

Cele mai mari rate de supraaglomerare pentru cetățenii naționali s-au înregistrat în România (47,8%), Bulgaria (43,5%), Croația (41,4%), Letonia (40,7%) și Ungaria (40,1%), în timp ce cele mai mici au fost în Cipru (2,5%) , Malta (2,4%) și Irlanda (2,1%).

Cum se definește rata de supraaglomerare?

Rata de supraaglomerare este procentul populației care trăiește într-o gospodărie supraaglomerată. O persoană este considerată ca locuind într-o gospodărie supraaglomerată dacă gospodăria nu are la dispoziție un număr minim de camere egal cu suma de:

o cameră pentru gospodărie;
o cameră pe cuplu în gospodărie;
o cameră per persoană de 18 ani și mai mult;
o cameră pe pereche de persoane de același gen între 12 și 17 ani;
o cameră pentru o persoană între 12 și 17 ani și care nu este inclusă în categoria anterioară;
o cameră pe pereche de copii sub 12 ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI