14 iun. 2022 | 15:07

Cum scoți o căpușă din piele dacă te-a mușcat. Ce greșeală trebuie să eviți neapărat

Diverse
Cum scoți o căpușă din piele dacă te-a mușcat. Ce greșeală trebuie să eviți neapărat
Cum scoti o capusa din piele daca te-a muscat. Ce greseala trebuie sa eviti neaparat

În sezonul cald, specialiștii ne atrag atenția să fim cu ochii în patru, atunci când mergem în spații verzi, în pădure sau prin parcuri, pentru a ne feri de un atac al căpușelor. Indicat ar fi să purtăm haine cu mâneci lungi și pantaloni care să ne acopere pielea. Iată cum scoți o căpușă din piele, în cazul în care te-a mușcat.

Cum ne ferim de căpușe pe timpul verii

Medicii trag un semnal de alarmă pentru toți oamenii care frecventează pădurile, parcurile și spațiile verzi, pe timp de vară, avertizându-i să poarte haine care să le acopere pielea, pentru a fi feriți de căpușe.

Specialiștii susțin că aceste insecte pot transmite boli grave precum encefalita capușei sau boala Lyme, afecțiuni care nu sunt de ignorat. Medicul epidemiolog Emilian Popovici a explicat la Digi24 ce sunt căpușele și cum le poți scoate din piele, dacă te-au mușcat.

„Căpușele, care sunt niște ectoparaziți (trăiesc pe suprafața pielii oamenilor sau animalelor – n.r.), sunt prezente începând cu sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei cam în toate județele țării și în toate zonele țării.

Vine vremea frumoasă, nu putem să spunem oamenilor să nu iasă afară din casă din cauza căpușelor, pentru că nu este cazul să dăm asemenea sfaturi, însă se pot lua niște măsuri de de precauție.

Purtatul hainelor de culoare deschisă este indicat atunci când se iese la iarbă verde, pentru că putem să vedem paraziții mai ușor pe aceste haine de culoare deschisă.

De asemenea este bine ca să se poarte, chiar dacă este cald, pantaloni lungi, cămăși cu mânecă lungă, încălțări adecvate.”, a spus specialistul.

Cum scoți căpușa din piele

În cazul în care observi o căpușă prinsă în piele, tot ce trebuie să faci este să iei o pensetă și să o scoți, după ce învârți ustensila în sensul invers acelor de ceasornic.

„După ce am inspectat hainele, facem o inspecție a corpului și bineînțeles că dacă vedem că a apărut o „aluniță” unde nu aveam până atunci această aluniță ne gândim că poate să fie o căpușă și atunci, sigur că putem să luăm al doilea rând de măsuri și anume, să ne eliberăm de acest ectoparazit. Cum se face acest lucru?

Nu este foarte complicat. Sigur că dacă avem posibilitatea de a ne adresa unui serviciu medical, ne adresăm unui serviciu medical, iar un cadru medical – fie cadru mediu, fie medic – are și o pensă, cu care să poată să extragă căpușa și știe și tehnica pe care trebuie să o folosească.

Dacă nu avem însă această posibilitate, atunci tot cu o pensetă – nu trebuie să fie una foarte specială – putem să prindem corpul căpușei care este deasupra tegumentului, cât mai aproape de tegument, și apoi prin rotire în sensul invers acelor de ceasornic să o rotim până când ea se eliberează.

De ce este bună această manevră? Se poate trage ușor și în sus, însă foarte atent pentru a nu rupe corpul căpușei, fiindcă altfel, dacă capul acestui ectoparazit rămâne în piele, se pot provoca infecții locale.” , a mai spus medicul pentru sursa citată.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Nu mai pune apă sau lapte în piure. Ingredientul secret care îl face cu adevărat delicios, la fel ca la restaurant
Click.ro
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul Hamas
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Examen cu Băsescu la Cotroceni. Imaginile de care a râs toată Europa. Video
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Ordin UE pentru toate ţările. România n-are niciun cuvânt de spus: E o provocare
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
DECIZIA FINALĂ privind medicamentul utilizat de TOȚI ROMÂNII
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cuza a renunțat la părul lung și a apelat la o schimbare radicală de look, după doi ani. Cum arată acum prezentatorul TV
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro