06 iun. 2022 | 13:46

România a reușit să ocupe primul loc în UE la acest capitol. Era și timpul!

News
România a reușit să ocupe primul loc în UE la acest capitol. Era și timpul!
În 2022 s-au depășit previziunile CE

La începutul acestui an, Comisia Europeană anticipa o creștere semnificativă a suprafeței pentru recolta de floarea-soarelui din acest an. Astăzi aflăm că a atins un nou record. Motivul principal este extinderea preconizată a suprafeței de producție în cele mai importante țări producătoare de floarea-soarelui din UE. În topul realizat de CE, România rămâne pe primul loc ca cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE.

În 2022 s-au depășit previziunile CE la recolta de floarea-soarelui

Conform previziunilor Comisiei Europene, suprafața de floarea-soarelui din UE recoltată în 2022 se ridică la aproximativ 4,7 milioane de hectare. Acest lucru se traduce printr-o creștere de 199.000 de milioane de hectare față de anul precedent. Ea a depășit cu puțin vârful din 2013, de 4,6 milioane de hectare.

În acest moment este o situație neclară pentru însămânțarea și cultivarea florii-soarelui în Ucraina din cauza războiului continuu. Situația este un semnal important pentru aprovizionarea pieței fabricilor de ulei europene, spun reprezentanții CE.

România rămâne pe primul loc. Cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE

România rămâne cel mai mare producător din Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeței. Se așteaptă, în România, la o creștere de 56.000 de hectare, ajungând la aproximativ 1,3 milioane de hectare. România este urmată de Bulgaria, pe locul al doilea, cu o suprafață proiectată în prezent de 875.000 de hectare.

Potrivit celor mai recente informații publicate de Comisia Europeană, Franța va înregistra probabil și ea o creștere de 4,4% a suprafeței, până la 729.000 de hectare. În Ungaria, se așteaptă ca suprafața cultivată cu floarea-soarelui să crească cu 29.000 de hectare sau 4,5% față de anul precedent, ajungând la 680.000 de hectare.

În Spania, producția de floarea-soarelui este de asemenea prognozată să crească cu 4,5% față de anul precedent, până la 654.000 de hectare.

Potrivit investigațiilor efectuate de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft, Germania se așteaptă la o creștere mai mare, deși la un nivel scăzut. Suprafața acoperită cu floarea-soarelui se va extinde probabil cu 5,3%, ajungând la 40.000 de hectare.

Recolta UE ar putea depăși 11 milioane de tone

Datorită măsurilor propuse pentru creșterea producției de culturi arabile din UE, care vor permite în special fermierilor să își mărească suprafețele de însămânțare pentru porumb, floarea-soarelui și plante proteaginoase.

Cu condiția să existe condiții meteorologice normale. Recolta din UE din 2022 ar putea fi una foarte bună pentru cereale și oleaginoase.

Acest lucru, împreună cu o cerere mai mică de hrană pentru animale, datorită unei producții mai mici de carne de porc în 2022, și o utilizare redusă a cerealelor pentru biocombustibil, ar putea permite ca exporturile de cereale din UE să fie cu 30% mai mari.

Importurile de cereale din UE vor fi cu 42% mai mici în anul de comercializare 2022/23, comparativ cu media ajustată pe 5 ani în ambele cazuri, arată analiza CE. Acest lucru ar contribui la atenuarea impactului pe piețele mondiale al lipsei preconizate a exporturilor de cereale din Ucraina.

În ultimele decenii, Ucraina a devenit un jucător important pe piața mondială a cerealelor și a uleiului din flaorea soarelui. Ucraina a reprezentat 10% din comerțul global cu grâu și porumb la nivel mondial și peste o treime din comerțul global cu ulei de floarea-soarelui în 2021.

CE preconizează că întreruperile de transport și logistice din Ucraina cauzate de lupte și de blocarea porturilor de la Marea Neagră vor avea un impact puternic asupra capacității statului de a exporta producția actuală și viitoare.

Conform calculelor FAO, la momentul izbucnirii războiului, se aștepta încă ca Ucraina să exporte 6 și, respectiv, 14 milioane de tone de grâu și porumb până la sfârșitul anului de comercializare până la sfârșitul lunii iunie 2022. Toate datele apar în analiza CE, „Perspective pe termen scurt pentru piețele agricole din UE în 2022

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro