În aprilie 2022, dacă vorbim de prețuri medii al unui baril de petrol Brent, acesta a fost de 104,58 dolari. A fost o scădere față de luna precedentă. În februarie, impactul războiului dintre Rusia și Ucraina au dus la o creștere a prețurilor la materiile prime de combustibili fosili. În ceea ce privește prima zi a lunii iunie a.c., prețurile petrolului au crescut miercuri. Asta în condițiile în care centrul financiar al Chinei, Shanghai, s-a redeschis după două luni de blocaj Covid-19. Luni, WTI se tranzacționa în creștere cu 0,05%, la 114,70 dolari pe baril pe zi. Petrolul Brent se tranzacționa în creștere cu 0,18% pe zi, la 115,80 dolari, și cu peste 2 dolari pe baril pe săptămână. Prețurile la benzină și motorină au crescut peste tot în lume, România nefăcând excepție, tot pe fondul actualei crize.
Săptămâna aceasta, Institutul American al Petrolului (API) a raportat o scădere a stocurilor de benzină de 256.000 de barili pentru săptămâna care s-a încheiat la 27 mai, pe lângă scăderea bruscă de 4,223 milioane de barili din săptămâna precedentă.
Stocurile de distilate au înregistrat o creștere a stocurilor, de 858.000 de barili pentru această săptămână, aproape compensând scăderea de 949.000 de milioane de barili de săptămâna trecută.
Cushing a înregistrat o creștere minoră de 177.000 de barili în această săptămână. Stocurile de la Cushing au scăzut din nou la 24,778 milioane de barili în săptămâna precedentă, la 20 mai, potrivit datelor EIA, de la 59,2 milioane de barili la începutul anului 2021 și de la 37,3 milioane de barili la sfârșitul anului 2021.
Invazia Rusiei în Ucraina a dus prețurile energiei la maxime istorice, deoarece conflictul a dus la o volatilitate ridicată a pieței și la o rundă coordonată de sancțiuni care vizează economia Rusiei. J.P. Morgan Research a analizat perspectivele prețurilor la energie, deoarece onflict în curs de desfășurare prezintă riscuri potențiale pentru aprovizionare.
Conform analizei J.P. Morgan, la 10 martie 2022, piețele globale de mărfuri au atins maxime multianuale, prețul petrolului depășind 130 de dolari pe baril. De cealaltă parte, gazele naturale, aluminiul și grâul au atins noi maxime recorduri de la invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile ulterioare impuse Rusiei ca urmare a acesteia.
După data de 10 martie, J.P. Morgan Research a revizuit previziunile privind prețurile materiilor prime cu 10-20% mai sus în întregul sector. Impactul Rusiei asupra echilibrului energetic global este semnificativ, chiar și SUA, un producător important de gaze și petrol, importând țiței rusesc și încărcături de gaz natural lichid (GNL) pentru a-și satisface nevoile de consum. În raport, J.P. Morgan a analizat modul în care tensiunile geopolitice au avut impact asupra prețurilor la petrol și gaze în lunile următoare.
Valorile din ce în ce mai ridicate la carburanți au determinat, de la o zi la alta, majorarea prețurilor la bunurile de consum. Din păcate acest trend este într-o creștere progresivă, ca urmare a modificării prețurilor la carburanți.
Conform platformei „Monitorul de Prețuri”, astăzi, în capitală, prețurile la benzină și motorină au crescut din nou, după cum urmează:
Prețurile regăsite în „Monitorul de Prețuri”, în orașul de pe Bega, sunt de asemenea modificate, după cum urmează:
La o nouă căutare, luând un alt mare oraș în calcul, și anume Cluj-Napoca, vom constata că și aici s-au modificat prețurile la benzină și motorină, după cum urmează: