02 iun. 2022 | 11:42

Topul în care România este pe primul loc în Uniunea Europeană. Câți bani primesc angajații bugetari

Știri generale
Topul în care România este pe primul loc în Uniunea Europeană. Câți bani primesc angajații bugetari
România este pe primul loc într-un top din Europa: ce salarii au bugetarii?

România a ajuns din nou lider într-un top din Uniunea Europeană datorită salariilor pe care le primesc bugetarii. Țara noastră este în prim-plan pentru al 5-lea an. S-a decis de curând creșterea unei părți a angajaților din sistemul public. Noua hotărâre a autorităților va genera un cost suplimentar de aproximativ 2.3 miliarde de lei doar pentru anul acesta. Majorarea în cauză va fi aplicată pentru a doua jumătate a anului. Iată mai multe detalii!

România a ajuns pe primul loc într-un top în UE: ce salarii au angajații bugetari

România este pentru a 5-a oară lider în Uniunea Europeană după recenta schimbare. Mai exact, autoritățile au decis creșterea salariilor unei părți a angajaților din sistemul public.

Modificarea va genera un cost suplimentar de aproximativ 2.3 miliarde de lei doar pentru anul acesta, după ce va fi aplicată pentru a doua jumătate a anului curent, arată profit.ro.

Impactul bugetar al majorării este de peste 4 miliarde de lei pentru un an întreg. Cheltuielile de personal ale statului pentru 2022 erau planificate la 115,4 miliarde lei, față de 111,9 miliarde lei anul trecut.

România se bucură să fie pentru a 5-a oară lider în UE după cât alocă pentru salariile angajaților statului din veniturile strânse de la populație și firme. Statul român a urcat pe această poziție în anul 2017, în contextul creșterilor salariale accelerate din perioada în cauză.

De asemenea, țara noastră s-a menținut pe locul 1 inclusiv în timpul crizei sanitare. Statul a alocat pentru salariile din sectorul public 33,8% din venituri în 2021, 37,2% în 2020, 35,4% în 2019, 34,4% în 2018 și 31,9% în 2017.

Majorarea cheltuielilor salariilor în sectorul public a avut loc ca urmare a majorării veniturilor, dar și din cauza unei creșteri constante a numărului de posturi ocupate în administrația publică.

Măsuri

România a luat unele măsuri de corecție, dar în cele mai multe state cu spațiu fiscal s-au majorat cheltuielile, lucru care ar putea să devasteze țara noastră în anii următori.

România are o pondere a salariilor de 33.8%, urmată de Malta – 32,5%, Letonia – 31,3%, Cipru – 30,2% și Bulgaria – 30%. Media UE este la 22,4% din venituri, în timp ce pentru zona euro media se situează la 21,7%.

România colectează venituri reduse la buget din cauza ineficienței aparatului fiscal care abia în prezent se află într-un proces de modernizare.

De asemenea, acest lucru se întâmplă și din cauza numărului mare de regimuri fiscale speciale acordate de către politicieni unor categorii de venituri, timp în care un angajat de la stat îi ia prin impozit și contribuții de peste 40% din ceea ce câștigă.