Ca urmare a secetei și nu numai, România ar putea trece printr-o criză la producția de cereale. Asta, inevitabil, ar putea aduce și o nouă scumpire. Analiștii din piață preconizează scumpiri, atât la vânzarea directă a cerealelor, cât și la produsele directe, cum ar fi pâinea. Deja avem o majorare a prețului la produsele de panificație, iar actuala situație ar putea genera noi scumpiri masive, din păcate.
Recoltele de cereale de anul trecut au dus la exporturi solide, arată o statistică la începutul anului 2022. Conform datelor oficiale pentru perioada iulie 2021 – ianuarie 2022, România a exportat, doar în iulie anul trecut, 0,74 milioane de tone de grâu, un record al ultimilor șaisprezece ani.
În august 2021, exporturile au sărit la 1,0 milioanetone, fiind pentru prima dată când au depășit un milion de tone într-o lună. Vârful a fost atins în septembrie 2021, când România a exportat 1,27 milioane de tone. Exporturile de porumb au înregistrat, de asemenea, noi recorduri.
În octombrie 2021, cantitatea totală exportată a fost de aproape un milion de tone. Ulterior, în noiembrie 2021, exporturile au fost de 0,54 milioane de tone, iar în decembrie de 0,46 milioane de tone.
Toate aceste date arată niveluri fără precedent pentru ultimele două luni ale anului trecut. În total, între iulie 2021 și ianuarie 2022, pe piețele internaționale au fost vândute 2,56 milioane de tone de porumb românesc.
Dar anul 2022 anunță un regres al producției de cereale, atât de necesare în producția de panificație, cu cel puțin 15%, anunță asociațiile de fermieri din România.
Deși se preconiează ca 2022 să fie un nou an secetos, majorările de prețuri, atât la cereale, cât și la produsele directe, produsele de panificație, ar putea deveni o certitudine. Aceste noi modificări vin ca urmare a creșterii ratei de inflație, a crizei economice prin care trece România, dar și ca urmare a crizei ucrainene.
Rata anuală a inflației din România s-a accelerat la 13,76% în aprilie 2022, de la 10,15% în luna precedentă. Această nou creștere a dus la majorările de prețuri la combustibili, ceea ce, în ritm de bumerang, a dus și la creștera prețurilor la bunurile de consum de bază. Pe lângă asta, ca urmare a actualei situații de criză economică, fermierii reclamă creșterea costurilor la hectarul cultivat cu cereale.
Dacă anul trecut plăteam pentru o franzelă aproximativ 1.50 lei, astăzi prețul a ajuns la cel puțin 2 lei pentru o pâine. Un alt exemplu, pâinea cu semințe, cea vândută în marile hipermarketuri, dacă anul trecut o cumpăram cu 5,50, acum a ajuns la cel puțin 10 lei, cu alte cuvinte aproape dublu prețul, comparativ cu 2021.
În acest context, noile date anunțate de fermierii români vin să agraveze și mai mult sitația de facto. Conform acestora producția de cereale de anul acesta va resimți o scădere de cel puțin 15 procente, ceea ce va duce la o scădere a materiei prime pentru producția de panificație. O ofertă în minus, și o cerere mare va duce, fără doar și poate la noi scumpiri.
Principalele efecte, având în vedere scădearea producției de grâu cu 20% pentru 2022, se vor resimți la poarta fabricilor de panificație, și nu numai. Cu alte cuvinte vom avea, în curând, în rafturi pâine mai scump. Deocamdată nu se știe clar care va fi procentul de majorare, dar am putea ajunge să plătim pentru o pâine până de aproape 3-4 lei.