Începând cu data de 1 iulie 2022, sistemul e-Factura pentru relația B2G, adică pentru domeniul achizițiilor publice, va fi obligatoriu pentru companii. Un proiect de lege a fost promulgat de Klaus Iohannis în acest sens.
Sistemul e-Factura este operațional opțional din 11 noiembrie 2021, în relația firmelor cu statul pentru achiziții publice. Încă de atunci, reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat că e-Factura pentru relația B2G urmează să devină obligatoriu, după o perioadă de acomodare.
„Începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România (…) au obligația, în relația B2G (…), să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura”, prevede proiectul de lege promulgat, a cărui oficializare este iminentă.
În acea perioadă, noiembrie 2021, Ministerul finanțelor nu a oferit un termen anume pentru obligativitatea în relația B2G. Ulterior, cei din minister au precizat un potențial termen data de 1 iulie.
„În relația business to government, e posibil să fie o abordare mai abruptă și termenul să fie la jumătatea anului, dar o să vedem în funcție de decizia care se va lua la nivel guvernamental”, a precizat Iulian Ardeleanu, Director General în cadrul MF într-o conferință fiscală din ianuarie 2022.
Președintele României a semnat astăzi decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România.
Tot în cursul zilei de astăzi, Klaus Iohannis a semnat și pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii în dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea.
”Începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia, în relaţia B2G, definită conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările şi completările ulterioare, să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura”, potrivit legii.
Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților în luna aprilie a acestui an, având două abțineri și 277 de voturi „pentru”.