Luna mai a adus noi scumpiri la carburanți. Valoarea medie pentru România în această perioadă a fost de 7,38 lei, cu un minim de 6,58 lei la 24 ianaurie 2022 și un maxim de 7,98 lei românești pe 14 martie 2022. Pentru comparație, prețul mediu al benzinei în lume pentru această perioadă este de 8,73 lei. La finalul săptămânii trecute, de exemplu, în țară, la benzinăriile Gazprom un litru de motorină premium a ajuns aproape de 9 lei.
Finalul de săptămână a adus noi valori la litrul de benzină și motorină. Trendul de creștere, cel puțin la motorină, a fost unul exponențial, ajuângând cu cel puțin 1.50 mai mare decât prețul benzinei. Vineri, de exemplu, pe 6 mai, la benzinăriile Gazprom un litru de motorină era vândut cu 8.40 lei, iar cel de benzină cu 7.50 lei pe litru.
Astăzi, 9 mai, prețurile s-au mai modificat, dar nu așa cum se așteptau majoritatea șoferilor. La majoritatea benzinăriilor prețurile variază între 7.84 lei pe litrul benzină premium și peste 9 lei pentru un litru de motorină premium.
Deși guvernanții dădeau asigurări că nu se vor produce modificări substanțiale la aceste prețuri, realitatea din teren este cu totul alta. Saltul preușlui la motorină, de exemplu, de la 4 lei cât era anul trecut, la cel puțin 9 lei pentru motorina premium, este unul semnificativ.
În cele ce uremează, conform platformei Monitorul de Prețuri, vă prezentăm valorile acestei zile la carburanți în București, Cluj Napoca și Timișoara:
București
Cluj Napoca
Timișoara
Europenii se confruntă deja cu o creștere a costurilor de trai. În aceste zile se confruntă acum cu o lovitură și mai puternică pentru mijloacele lor de trai. Conflictul din Ucraina determină creșterea prețurilor la combustibili și alimente și amenință să submineze o redresare economică fragilă.
Prețul în creștere al țițeiului pe piețele mondiale a dus la cea mai mare creștere săptămânală din istorie a prețurilor la benzină la unele stații de benzină din Europa. În unele cazuri prețurile la combustibil au ajuns la peste 2 euro pentru un litru fără plumb.
Teama că prețurile vor scăpa de sub control este exact ceea ce Banca Centrală Europeană trebuie să calmeze. Șefa BCE, Christine Lagarde, va încerca să demonstreze că poate ține sub control inflația din zona euro, care a sărit deja la un nivel mai mare decât se aștepta de 5,8% înainte de invazia Rusiei în Ucraina.