Viktor Orban a făcut declarații privind noul set de sancțiuni anunțat de Comisia Europeană pentru Rusia. Potrivit premierului ungar, consecințele acestor restricții ar avea un impact dezastruos pentru Ungaria, motiv pentru care, țara nu se poate alinia acestei decizii. Cu toate acestea, prim-ministrul a lăsat o portiță deschisă pentru negocieri, în cazul în care Comisia Europeană ar fi pregătită să renunțe la anumite sancțiuni care afectează în mod direct țara vecină.
În cursul acestei dimineți, Viktor Orban a făcut niște declarații suprinzătoare la radioul de stat, abordând subiecte sensibile precum noul set de sancțiuni care s-ar implementa împotriva Rusiei. Potrivit oficialului, autoritățile din Ungaria nu pot susține anumite măsuri restrictive, având în vedere faptul că țara pe care o conduc ar fi puternic afectată în acest caz.
De altfel, Viktor Orban a menționat sancțiunea care vizează embargoul asupra importurilor de țiței rusesc, explicând că interdicția importului de petrol ruses ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare.
Oficialul ungar a vorbit și despre posibilitatea transformării sistemului actual pentru a ajunge să-și folosească propriile resurse, fără a mai depinde de Rusia. Din păcate, acest scenariu nu este pertinent, deoarece țara ar avea nevoie de investiții serioase în rafinării și conducte, pe o perioadă de minim 5 ani, ceea ce ar însemna o pierdere economică extrem de mare, care nu rentează.
„Știm exact de ce avem nevoie, în primul rând avem nevoie de 5 ani pentru ca acest întreg proces să fie finalizat… 1-1,5 ani nu sunt suficienți pentru nimic”, a afirmat Orban, explicând că pe lângă investiția în rafinării, ar fi necesară dezvoltarea unui sistem de transport maritim care să permită importul de petrol non-rusesc.
În ciuda retincenței sale privind alinierea Ungariei în rândul statelor aliate, Viktor Orban a transmis Comisiei Europene că este deschis să discute despre o altă propunere. Acesta a afirmat că nu dorește să înfrunte Comisia Europeană, ci să coopereze.
„Nu vreau să mă confrunt cu UE, ci să cooperez….dar acest lucru este posibil doar dacă ei țin cont de interesele noastre.”, a transmis premierul ungar.
Viktor Orban a mai dezvăluit că nu va susține trecere pe lista neagră a Patriarhului Kirill, deoarece aceasta este o „problemă de libertate religioasă” care nu corespunde cu valorile țării sale.
Răspunsul său vine ca urmare a propunerii Comisie Europene de a-l sancționa pe șeful Bisericii Ortodoxe aliate Kremlinului, acestea constând în interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia.