În 2016, OMS declara că ratele „epidemice” ale supraponderalității și obezității sunt legate de peste 1,2 milioane de decese anual în Europa. Tot atunci făcea apel la schimbări politice rapide pentru a inversa această tendință periculoasă. O dată cu declanșarea pandemiei, obezitatea a devenit principalul factor legat de o morbiditate și o mortalitate mai mare din cauza COVID-19.
Ratele de obezitate au crescut cu 138% în ultimele cinci decenii, a declarat Organizația Mondială a Sănătății într-un nou raport, și sunt legate de o serie de cancere și boli cardiovasculare. Aproape un sfert dintre adulți sunt acum obezi în Europa, mai mult decât în orice altă regiune, cu excepția Americilor, a precizat OMS.
Estimări recente sugerează că supraponderabilitatea și obezitatea cauzează peste 1,2 milioane de de decese în regiunea europeană a OMS în fiecare an. Obezitatea a ajuns a patra cauză după hipertensiunea arterială, riscurile alimentare și tutun și reprezentând peste 13% din totalul deceselor.
De asemenea, mai spune studiul OMS din 2022, excesul de greutate și obezitatea reprezintă principalul factor comportamental care crește riscul de invaliditate, fiind cauza a 7% din total.
În plus, studiile din mai multe țări europene au indicat o creștere a prevalenței excesului de greutate și a obezității, sau a indicelui mediu de masă corporală, la copii și adolescenți în timpul pandemiei COVID-19.
Citește: Raport OMS 2022 – efectele pandemiei si obezitatea
În timpul pandemiei au fost observate scăderi ale activității fizice și creșteri ale consumului de alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare. Aceste observații evidențiază importanța de a reconstrui mai bine după pandemia COVID-19, care va include prevenirea și controlul obezității.
OMS a declarat că niciuna dintre cele 53 de țări care alcătuiesc regiunea sa europeană nu este pe cale să atingă obiectivul agenției privind bolile netransmisibile de a stopa creșterea obezității până în 2025. În plus, pandemia COVID-19 a afectat în mod disproporționat și persoanele supraponderale și pe cele care trăiesc cu obezitate.
OMS a precizat că pacienții cu obezitate sunt mai predispuși la complicații și deces din cauza virusului. De asemenea, mulți dintre ei s-au confruntat cu întreruperi în accesarea serviciilor de gestionare a obezității din cauza crizei.
Supraponderabilitatea și obezitatea afectează aproape 60% dintre adulții din regiunea europeană, spune OMS, în timp ce aproape unul din trei copii trăiește cu supraponderabilitate sau obezitate.
„Este alarmant faptul că există s-au înregistrat creșteri consistente ale prevalenței excesului de greutate și a obezității și nu o singur stat membru al Regiunii este în prezent pe cale să atingă obiectivul de stopare a creșterii obezității până în 2025.”, este una din concluziile raportului OMS.
Raportul OMS mai vorbește și despre această provocare în creștere și despre impactul obezității în Europa, bazându-se pe publicațiile anterioare care abordează problema excesului de greutate și a obezitatea în regiune și se aliniază la inițiativele paralele de combatere a cancerului în întreaga regiune. țările europene