De ce se înnegrește zacusca în borcan. Dacă ai pregătit astă-toamnă borcane cu gem sau cu zacuscă, ar fi bine să le verifici. Iar asta pentru că uneori se poate întâmpla ca acestea să capete o pojghiță uscată și închisă la culoare pe deasupra. Iată de ce se întâmplă asta și cum poți să previi situația.
Trebuie să verifici cu atenție borcanele cu zacuscă sau gem, pe care le-ai pregătit de la toamnă. Umplutura din borcanele de zacuscă se usucă deoarece oxidează. Atunci când ai pregătit gemul din borcane, probabil că ai lăsat prea mult spațiu sub capac, iar oxigenul a oxidat conținutul și partea de deasupra, uscându-se puțin. Asta se întâmplă mai ales la borcanele cu gem de gutui sau de prune, cu mai puțin sirop de zahăr.
Trebuie să știi însă că acea partea înnegrită nu reprezintă niciun pericol pentru consum. Deși zacusca este înnegrită, gustul ei nu se schimbă, doar că poate fi neplăcută din punct de vedere vizual.
De asemenea, un alt motiv pentru care se înnegrește gemul din borcane este că nu a avut suficient lichid ori sirop și începe să se usuce sau poate că nu ai sterilizat sau mi ai fiert suficient borcanele, enzimele continuându-și procesul de oxidare.
De regulă, partea partea uscată și înnegrită se dă la o parte, iar restul conținutului se poate consuma fără probleme. Riscurile apar însă în momentul în care vezi mucegai negru sau alb sub capac. În acest caz, nu mai este vorba numai de oxidare, ci de alterarea conținutului, motiv pentru care se recomandă să îl arunci.
Poți preveni însă oxidarea data viitoare când mai pregătești borcane cu gem sau cu zacuscă. Pentru a face asta, trebuie să ai grijă să nu mai lași mult spațiu între alimente și capac.
Trebuie să încerci să umpli borcanul până la filet, după care să pui un strat de ulei la zacuscă ori mai mult sirop de zahăr în borcanele cu dulceață. În plus, mai trebuie să ai în vedere și faptul că, oricât de bine ai strânge capacele, se recomandă să fierbi borcanele într-o oală încăpătoare vreme de 25-30 de minute din momentul în care apa a dat în clocot.
Zacusca este unul dintre cele mai iubite preparate de români, așa că sfaturile de mai sus pot fi utile, în cazul în care îți dorești să obții borcane de zacuscă care să se păstreze în stare bună pentru cât mai mult timp.