Piețele valutare nu au scăpat de pierderile abrupte și de oscilațiile nebunești înregistrate în ultimele săptămâni la alte clase de active. Inclusiv moneda euro a înregistrat valori oscilante. Strategii deja își schimbă planurile de joc în lumina invaziei Rusiei în Ucraina. Indicele de volatilitate valutară Deutsche Bank a urcat spre 10% în martie în Europa. A fost cel mai ridicat nivel din aprilie 2020, în primele etape ale pandemiei Covid-19. Dar, conform noilor estimări, moneda europeană a înregistrat cele mai mici valori în raport cu dolarul. Ca urmare a războiului ruso-ucrianean, cotația euro pe piețele externe a ajuns la valori alarmant de mici.
Piața europeană a înregistrat o nouă lovitură astăzi. Moneda europeană a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, ca urmare a efectelor războiului ruso-ucrianean.
Picajul abrubt al cotației vine după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria și Polonia. Pe fondul creșterii îngrijorărilor investitorilor cu privire la economia regională, acțiunile au înregistrat o mică revenire după o serie mixtă de rezultate corporative.
Decizia Rusiei de a întrerupe fluxul de gaz către Bulgaria și Polonia pentru că a respins cererea de a plăti în ruble a vizat direct economiile europene și a adăugat la suferințele euro. În același timp, decizia Rusia a dat investitorilor mai multe motive să se îndrepte spre dolarii americani, în detrimentul euro.
La cotația zilei de astăzi, dolarul a urcat cu peste 4% și este pe cale să aibă cea mai bună lună din ianuarie 2015. Noua cotație a fost propulsată și de decizia Rezervei Federale de a majora agresiv dobânzile în următoarele luni. Efectul acestei creșteri ar putea ajuta economia americană să reziste mai bine decât cea din zona euro.
Întărirea dolarului a determinat investitorii să se reorienteze către moneda americană, ducând euro la cea mai slabă cotație din ultimii 5 ani. Astăzi bursele au înregistrat o valoare de 1,06 dolari pentru un euro. În februarie brokerii americani anticipau o scădere a monedei europene, dar valoarea de astăzi este mult peste cele anticipate de americani.
„Există o incapacitate flagrantă a euro de a se mobiliza în urma comentariilor de tip hawkish ale membrilor Băncii Centrale Europene. Asta înseamnă o vulnerabilitate persistentă la un mediu extern.
Un mediu afectat negativ de situația mereu îngrijorătoare din Ucraina. Mai înseamnă și o înseamnă o vulnerabilitate în fața puterii generalizată a dolarului american.”, spun specialiștii.
Astăzi, 27 aprilie, euro s-a tranzacționat până la 1,0586 dolari, înainte de a-și reveni la puțin peste 1,06 dolari. Indicele dolarului a crescut cu până la 0,5%, la 102,78. Astfel a devenit cel mai puternic nivel din martie 2020, când o prăbușire a pieței indusă de COVID 19 a făcut ca investitorii să se grăbească să caute dolari, conform Reuters.