În perioada asta, majoritatea gospodinelor își axează menu-ul pe baza cărnii de miel. Dar, cum prețurile au ajuns la cote maxime în aceste zile, uneori este bine să ai și alternative. Una dintre ele, exclusiv pentru Ego.ro, a dat-o și celebrul bucătar Petrișor Tănase, iar ingredientele sunt la îndemâna fiecărei gospodine.
Tradiția de a avea pe masa de Paște, preparate din carne de miel, a devenit din ce în ce mai greu de ținut în ultimii ani. Problema nu ar fi că nu există carne de miel, ci prețul care a ajuns de-a dreptul prohibitiv. Comparativ cu ce se întâmplă în aceste zile, România a avut în 2019 cele mai mici prețuri la carne din Uniunea Europeană (UE), cu 37,3% sub media UE, potrivit datelor Eurostat.
Astăzi carnea de miel, fără a exagera prea mult, a devenit un adevărat lux. Mai ales pentru cei cu salarii relativ mici. Dacă ne referim la pensionari, atunci problema este și mai gravă. În cazul pensionarilor cu sume sub 1.500 de lei, este extrem de greu să dea pe un kilogram de carne de miel, de la 30 de lei cât era anul trecut, la 50-60 de lei în aceste zile.
Dar, nu trebuie să disperăm, sau cel puțin așa spune Petrișor Tănase într-un material exclusiv pentru colegii de la Ego.ro. Celebrul bucătar vine cu rețete pentru Paște care nu necesită prea mari costuri. Ingredientele se regăsesc în cămara fiecărei gospodine.
Cele două rețete oferite de Petrișor Tănase sunt legate de celebra pască și cozonacul pe care gospodinele îl fac, de obicei, în perioada Paștelui.
„Din acest aluat puteți prepara și cozonacul, dar și pasca. Avem nevoie de: 700 de grame de făină de bună calitate, în general cu trei zerouri, cea specială pentru cozonac, de 200 de mililitri de lapte cald, de șapte gălbenușuri de ou, de 150-200 de grame de zahăr, de 200 de grame de unt cald topit. Frământarea este simplă, laptele adăugat trebuie să fie cald, nu fiert.
Avem nevoie și de 14 g de drojdie uscată, eu prefer să folosesc drojdia uscată, în detrimentul celei proaspete. După ce amestecăm făina cu drojdia adăugăm laptele cald, zahărul pudră, în general folosesc zahăr pudră, e bine să lăsăm aluatul să dospească la un loc călduț cu vasul acoperit.”; spune Petrișor Tănase pentru Ego.ro.
„O realizăm din 500 g de brânză de vaci, amestecată cu 4-5 ouă, cu 100-150 grame de zahăr. Poate fi chiar zahăr pudră, esență de lămâie, trăsătură de portocală și de lămâie.
Se pune aluatul în forma rotundă, pe margine, și în mijloc turnăm brânza și coacem undeva la 175 grade, timp de 45 de minute.”, este recomandarea lui Petrișor Tănase.
„Același aluat îl folosim și pentru cozonac, iar umplutura poate fi realizată din rahat, nucă și cacao, amestecată cu zahăr și cu gălbenuș de ou. Aici vă jucați voi cu umpluturile, cu aromele, cum veți dori. Mie, în general, îmi place să folosesc atât umplutura de ciocolată, adică cea de cacao, amestecată cu nucă. Se mai poate folosi esență de rom, albuș de ou, bătut spumă. Apoi se va rula, este simplu.
Puteți face și cu mac, dar macul trebuie lăsat un pic în lapte, apoi scurs bine și amestecat cu albușul de ou bătut spumă. Apoi întindem pe suprafața aluatului, rulăm și coacem la 175 grade, timp de 50-60-70 de minute chiar, în funcție de cuptor.”, le recpomandă gospodinelor Petrișor Tănase.
Și pentru că vorbeam mai devreme de carnea de miel, de prețurile prohibitive și de alternativa la aceasta, Petrișor Tănase are o recomandare pentru gospodinele care vor altceva, decât carne de miel:
„Este de evitat mâncarea multă. Putem mânca puțin drob, maximum o bucățică mică, de 50 g, un ou roșu, puțină brânză, ceapă, ridichi. Apoi, puțină friptură de miel sau borș de miel, deși se digeră mai greu. Dacă vă știți cu probleme digestive sau dacă nu aveți bani pentru a cumpăra carne de miel, există variante. Puteți găti o ciorbiță chiar și o supă cremă din țelină, cu foarte puțin morcov, albitură și cartofi.
La final, adăugați puțin ulei de măsline. După ce este pasată bine, puneți puțin șvaițer, tăiat cubulețe. O să fie o supă care vă ajută la digestie. Iar în loc de friptură de miel, puteți face o friptură din carne de pui, cu puțin spanac, doar ușor înăbușit în ulei de măsline, cu puțin usturoi. Și, nu uitați, întotdeauna aveți grijă și cu alcoolul, pentru că nu face casă bună cu masa îmbelșugată. Vă doresc ”Poftă bună!” și ”Paște liniștit!, mai spune celebrul bucătar Petrișor Tănase pentru Ego.ro.
Așadar, aveți cel puțin trei rețete propuse de Petrișor Tănase care pot suplini carnea de miel în ziua de Paște. Așa că, spor la gătit și Paște fericit!