Avocații Elenei Udrea fac tot posibilul pentru a o scăpa pe fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu de închisoare, după ce a fost condamnată la șase ani după gratii.
Avocații fostului ministru, în frunte cu Tudorel Toader și Veronel Rădulescu, au cerut preschimbarea termenului recursului în casație, admis deja în același proces.
„În același dosar în care a primit condamnarea și în care a fost respinsă contestația în anulare există încă căi de atac. Iar una dintre aceste ultime căi este recursul în casație.
Acest recurs despre care vorbesc, și care este admis în principiu, ar fi trebuit să se judece la data de 16 mai. Numai că am depus actele prin care am solicitat o preschimbare a termenului în cauză.
Teoretic, instanța ar putea judeca acest lucru și mâine, în Joia Mare, și să avem parte de vreo surpriză”, a declarat Veronel Rădulescu, unul dintre avocații Elenei Udrea în acest dosar.
Avocatul Elenei Udrea a mai precizat că este datoria sa de a face tot posibilul ca și clienta lui să aibă câștig de cauză. „Atâta timp cât vom mai avea șanse reale și perfect legale, vom continua să facem toate demersurile în acest dosar”, a mai adăugat Veronel Rădulescu.
Elena Udrea mai are dreptul să facă, până în Duminica Paștelui, un nou recurs la cea mai recentă decizie a instanței de peste Dunăre, cea care a admis extrădarea în România.
Toată lumea era de părere că Elena Udrea va fi extrădată repede, însă având în vedere cele menționate, șederea sa în Bulgaria se va prelungi. De asemenea, Veronel Rădulescu este de părere că, în cazul clientei sale, nu a fost respectată Convenția ONU.
„Convenția de la New York, cea care face referire la lupta contra corupției, precizează clar că asemenea spețe trebuie judecate de complete specializate. Chiar și în disputa asta, creată, între dreptul european și cel national, decizia CJUE e clară. Practica europeană poate fi impusă de o instanță națională în cazul în care există un risc sistemic de impunitate.
Adică face referire la o decizie prin care pot scăpa de aplicarea legii o serie de persoane acuzate de anumite lucruri, iar prejudiciile se duc pe apa Sâmbetei, cum se spune. Or, nimic din toate astea nu se aplică în cazul Elenei Udrea. Nici măcar nu exista amenințarea vreunui termen de prescripție, fiindcă cauza e valabilă până în 2027”, mai spune Veronel Rădulescu.
Același avocat mai precizează că dacă nu se va reuși rezolvarea situației în instanțele din țară, pe lista măsurilor la care se va apela se află și CEDO. Elena Udrea a reușit până acum să amâne de două ori decizia extrădării sale în România.