Ce se întâmplă cu voucherele de 50 de euro pe care românii le așteptau? Promisiunile Coaliției au fost foarte mari. Unele măsuri nu au fost negociate cu partenerii din Comisia Europeană. Premierul Ciucă (PNL), însoțit de Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR), au prezentat în cursul zilei de luni noul pachet de măsuri socio-economice. Conform liderilor Coaliției, jumătate din sumă ar trebui să vină din fonduri europene.
Românii așteptau cu nerăbdare voucherele de 50 de euro promise. Cu toate astea, România nu are încheiat un acord cu Comisia Europeană pentru decontarea lor care ar fi fost distribuită populației vulnerabile.
PSD-PNL-UDMR a prezentat măsura, iar abia în aceste momente caută soluții pentru finanțare cu bani europeni. Premierul Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au prezentat în cursul zilei de luni noul pachet de măsuri, care are o valoare de 17.3 de miliarde de lei. Coaliția a subliniat că jumătate din sumă ar trebui să vină din fonduri europene.
Vouchere care urmează să fie distribuite de la 1 iunie înseamnă o cheltuială de 1 miliard de euro. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă susțin că pentru acestea se vor folosi bani europeni, nu de la stat.
Voucherele pentru alimente de bază ar putea avea o valoare de 50 de euro și să fie împărțite la fiecare două luni. Acest lucru rezultă că fiecare persoană care va primi un astfel de voucher va beneficia de aproape 4.1 de lei/zi.
Printre oamenii care vor putea beneficia de ele se numără: familii cu cel puțin doi copii sau familii monoparentale cu un venit mai mic de 600 de lei/lună, pensionari cu un venit mai mic de 1.500 de lei/lună, persoane cu un venit minim garantat și persoanele cu dizabilități.
De asemenea, elevii care primesc burse sociale ar urma să primească vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.
„Trebuie să ajutăm categoriile persoanele care nu își permit traiul de la o lună la alta. Ajutoarele care sunt date pentru persoanele care nu își permit traiul zilnic sunt binevenite din grija față de semeni. Măsurile nu le-am văzut însă în Monitorul Oficial”, a spus Adrian Bența.
Analistul a subliniat că banii pentru acest pachet nu există, timp în care România se află în deficit bugetar. O soluție care ar fi salvatoare în acest scenariu ar fi împrumuturile pentru a finanța deficitul. El a atras atenția că în țara noastră inflația nu poate să fie ținută sub control și a depășit 10%.