S-a aflat de ce ar fi eșuat negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Care ar fi fost reacția lui Vladimir Putin. Șeful de la Kremlin a anunțat că lipsa de coerenţă a cererilor Ucrainei încetineşte tratativele privind încheierea operaţiunilor militare ruse. Pe de altă parte, un expert militar român dezvăluie că Vladimir Putin cheluie 1 miliard de dolari pe zi cu războiul din Ucraina.
Tratativele pentru pace dintre Rusia și Ucraina nu avensează, iar pentru asta există și un motiv, după cum a anunțat chiar Vladimir Putin.
„Ieri, partea ucraineană a schimbat din nou ceva. Această inconsecvenţă asupra punctelor fundamentale creează unele dificultăţi în ajungerea la acorduri finale”, a declarat preşedintele rus la o conferinţă de presă, după ce a vizitat un loc de lansare spaţială din Orientul Îndepărtat al Rusiei împreună cu omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko.
Pe de altă parte, experții militari au spus cât ar putea să suțină din punct de vedere financiar războiul pornit împotriva Ucrainei. Nimeni nu poate prevedea pe ce durată s-ar putea întinde războiul, însă cert este că partea financiară este una vitală.
Astfel, Occidentul au aplicat sancțiuni financiare pentru a descuraja liderii de la Kremlin în continuarea războiului. Expertul în securitate Hari Bucur-Marcu a explicat cum se fac calculele pentru fiecare acțiune în parte în ceea ce privește războiul.
Problema care se ridică cât au anticipat consilierii lui Vladimir Putin că este necesar pentru a-și îndeplini operațiunea militară în Ucraina. Hari Bucur-Marcu este de părere că aceasta este întrebarea cea mai importantă.
“Nu decât informații comerciale, dar știu cum funcționează finanțarea unei campanii de război. În principiu Kremlinul ar fi trebuit să-și finanțeze întreaga operațiune înainte de a începe. Adică să nu trebuiască să primească bani pe petrol sau pe gaze ca să poată să finanțeze războiul.
Nu e foarte clar cât și-au dorit ei să dureze acest război, că dacă și-au dorit să dureze un an de zile, e ok, dacă și-au dorit să dureze o săptămână, două, e altă problemă”, a declarat Hari Bucur-Marcu, potrivit impact.ro.
Cu siguranță că sunt slabe șanse ca partea financiară să poată dicta cât vor rămâne militaru ruși în Ucraina.
“În principiu, la o forță de 150 de batalioane, de grupuri de luptă, cu tancurile aferente și așa mai departe, este posibil să fie vorba de o sumă de tipul acesta, de 1 miliard de dolari pe zi. Sunt mai multe feluri de costuri, sunt costurile îngropate, care deja sunt depășite.
Când ai cumpărat muniția, rachetele și așa mai departe, acelea sunt costuri care s-au dus. Numeri câte rachete ai lansat într-o zi și pui 10.000 de dolari o rachetă și zici că atât a costat muniția. Realitatea este că de ce ne-ar interesa partea asta de costuri?
În ideea în care am aștepta la un moment dat ei să rămână fără bani și atunci să trebuiască să oprească războiul, că nu mai pot să îl finanțeze, nu? Nu s-ar fi apucat de acest război dacă nu l-ar fi avut finanțat integral” a mai spus expertul în securitate națională, conform sursei citate mai sus.