Atunci când ai grijă de igiena ta orală, specialiștii trag un semnal de alarmă și te avertizează în privința unor anumite obiecte din bucătărie, ce reprezintă un adevărat pericol pentru dinții și gingiile tale. Despre ce este vorba. E cazul să te ții departe de acestea.
Tuturor ni se întâmplă, după o masă copioasă, să ne ducem la baie pentru a scăpa de resturile de mâncare ce ni se lipesc de dinți și gingii. Atunci când nu ai la îndemână ață dentară sau apă de gură, ai tendința de a lua o scobitoare, pentru a elimina firmiturile dintre dinți.
Ei bine, specialiștii nu recomandă această practică. Din contră, aceștia susțin că este periculos să te folosești de scobitorile din lemn, deoarece acestea îți pot strica dinții.
„Deşi sunt printre cele mai la îndemână instrumente de curăţat interdentare, scobitorile sunt şi cele mai nocive pentru sănătatea orală.
„În primul rând, în funcţie de calitatea scobitorii, multe se pot rupe, lăsând astfel fragmente, vârfuri de scobitoare în gingie. Nescoase imediat, aşchiile pot cauza inflamaţie gingivală şi ulterior infecţie.
În caz că vi se întâmplă aşa ceva, încercaţi întâi să scoateţi fragmentul, după care, dacă nu reuşiţi, prezentaţi-vă de urgenţă la un medic stomatolog.
Apoi, simpla înţepare a gingiei cu scobitoarea produce o cale de acces a bacteriilor, predispunând astfel parodonţiul la infecţii.”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, potrivit celor de la clickpentrufemei.ro.
Mai mult de atât, există o mare posibilitate ca scobitorile să provoace retracţie gingivală și să afecteze lucrările dentare, în cazul în care acestea există.
„Un alt impact negativ al utilizării scobitorii este şi retracţia gingivală, care apare ca reacţie a agresiunii mecanice.
Mai ales când avem lucrări dentare (coroane, faţete, etc.), retracţia gingivală aduce consecinţe dezastruoase în plan estetic, expunând dintele preparat de sub lucrare, care, de multe ori, poate avea o culoare diferită faţă de cea a lucrării.
Dacă există spaţii mari şi dificil de igienizat între dinţi, indicat este să vă adresaţi medicului dentist pentru a găsi împreună o soluţie optimă”, este sfatul medicului stomatolog Sorina Stroe, pentru sursa citată.
Recomandarea specialistului este să folosești ață dentară, duș bucal sau periuțele interdentare. Apa de gură este eficientă, de asemenea. Nu uita să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi.