11 apr. 2022 | 10:13

Documentele pe care toți pacienții trebuie să le păstreze. Monica Pop: „E dreptul vostru”

Sănătate
Documentele pe care toți pacienții trebuie să le păstreze. Monica Pop: „E dreptul vostru”
Dosare medicale și aspecte legate de neglijență

Indiferent de procedura medicală la care suntem supuși, fie doar o consultație, fie chiar și o intervenție chirurgicală, medicii sunt obligați să emită documente care să ateste respectiva procedură. De când au apărut medicii de familie, aceste documente sunt obligatoriu să fie prezente la dosarul pacientului respectiv. Asta înseamnă că pacientul are și el obligativitatea ca aceste documente să fie aduse la dosar. Dar, conform medicului Monica Pop, mulți pacienți uită să facă asta. Fie există cazuri în care documentele nu mai există la medicul de familie, fie sunt pierdute. Medicul oftalmolog spune că este obligatoriu ca aceste documente să existe și să fie cerute de pacienți de la medici. Și, în cele din urmă, este dreptul fiecăruia dintre noi să cerem aceste documente.

Dosare medicale și aspecte legate de neglijență

Este foarte important ca medicul curant să documenteze în mod corespunzător managementul unui pacient aflat în grija sa. Ținerea dosarelor medicale a evoluat până la a deveni o știință de sine stătătoare. Aceasta va fi singura modalitate prin care medicul va putea dovedi că tratamentul a fost efectuat în mod corespunzător.

În plus, va fi de un imens ajutor în evaluarea și revizuirea științifică a problemelor de gestionare a pacientului. Dosarele medicale constituie o parte importantă a managementului unui pacient. Este important ca medicii și unitățile medicale să păstreze în mod corespunzător dosarele pacienților din două motive importante.

Primul este că îi va ajuta în evaluarea științifică a profilului pacientului, ajutându-i în analiza rezultatelor tratamentului și în planificarea protocoalelor de tratament. De asemenea, ajută la planificarea strategiilor pentru îngrijirea medicală viitoare. Dar la fel de important în contextul actual este și problema presupusei neglijențe medicale. Sistemul juridic se bazează în principal pe probe documentare în situația în care pacientul sau rudele acestuia invocă neglijența medicală.

În cazul unei acuzații de neglijență, aceasta este de foarte multe ori cea mai importantă probă care decide condamnarea sau achitarea medicului. Odată cu utilizarea din ce în ce mai frecventă a asigurărilor medicale pentru tratament, companiile de asigurări solicită, de asemenea, o evidență adecvată a documentelor pentru a dovedi cererea pacientului pentru cheltuielile medicale. O ținere necorespunzătoare a evidenței poate duce la refuzul cererilor de despăgubiri medicale.

Monica Pop: „Toți medicii au obligația de a emite aceste documente”

Așa cum spuneam la început, odată cu apariția medicilor de familie, documentele cu diferitele intervenții medicale, consulturi sau proceduri chirurgicale, trebuie să apară în dosarul fiecărui pacient.

Dar, după cum scrie și medicul Monica Pop pe Facebook, sunt extrem de multe cazurile în care aceste documente lipsesc. Lipsa acestor documente duce la o îngreunare a managementului unui pacient și a procedurilor medicale adecvate. iar, în cele mai multe cazuri, duce la refuzul medicilor de a consulta sau în a face anumite proceduri.

„Documentele medicale nu se pierd. Păstrați-le neapărat! Toți medicii, după consultații oficiale,(urgente sau programați, cu trimitere,) din cabinete, spitale, camere de gardă, policlinici, publice sau private, au OBLIGAŢIA de a da pacientului o fișă (cu antet,) care să conțină diagnosticul, starea prezentă şi indicațiile (de tratament, rețete, investigații, trimitere, tot ce este necesar), parafate.

E foarte important şi să le primiți, dar şi să nu le pierdeți. Şi să le prezentați,la nevoie, pentru continuarea tratamentelor, controale şi comparații, (chiar după ani) medicilor de familie şi specialiștilor la care vă programați”, scrie medicul Monica Pop pe pagina sa de Facebook.”

Există și repercursiuni de ordin profesional și chiar legal, spun și reprezentanții Colegiului Medicilor din România, conform legislației în vigoare, specificate în Legea nr.95, care prevede exercitarea profesiei de medic pe teritoriul României.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Schimbări fiscale în 2025. ANAF te pândește cu amenzi. Ce poți să faci
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Valabilitate nouă la permisul de conducere. Cine schimbă permisul auto din 2 în 2 ani în România
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
PENSIILE din ianuarie ÎNTÂRZIE și MAI MULT! ANUNȚUL Poștei Române
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro