Experții în artă culinară au mereu câte un as în mânecă, iar cei mai mari chefi bucătari apelează la tot felul de rețete, trucuri și metode ingenioase pentru ca preparatele lor să arate, mereu, ireproșabil și să aibă un gust mai mult decât delicios. Ce reprezintă gătitul sous vide și ce avantaje are.
Gătitul sous vide presupune controlarea temperaturii la un anumit nivel, într-o asemenea manieră încât preparatele să aibă un gust desăvârșit. Această tehnică este folosită în restaurantele de lux din toate colțurile lumii, pentru a găti alimentele la nivelul dorit de coacere.
Denumirea de sous vide provine din limbra franceză și se traduce prin „sub vid”. Astfel, tehnica de gătit sous vide se referă la un proces de sigilare în vid a alimentelor într-o pungă, pe care le gătești, apoi, la o anumită temperatură, într-o baie de apă.
Gătitul sous vide se poate realiza prin trei pași extrem de simpli. În primul rând, trebuie să atașezi aparatul de gătit de precizie la o oală cu apă și să setezi timpul și temperatura potrivite, în funcție de nivelul de coacere dorit.
În al doilea rând, tot ce trebuie să faci este să pui alimentele într-o pungă sigilabilă, pe care o vei fixa de partea laterală a vasului.
Ultimul pas presupune finalizarea preparatului. Mâncarea se prăjește, coace sau frige pentru ca alimentele să capete un exterior crocant și auriu.
Metoda de a găti sous vide presupune ca preparatele să fie gătite în mod egal, atât în interior, cât și la exterior. Spre deosebire de orice altă tehnică de gătit, prepararea alimentelor sous vide te ajută să controlezi precis temperatura cu circulație, pentru a produce rezultate spectaculoase.
Citește și Secretul celor mai buni cartofi la cuptor. Ingredientul care le schimbă gustul.
Gătitul sous vide presupune ca mâncarea să aibă o consistență impresionantă, deoarece alimentele se gătesc la o temperatură precisă, pentru o anumită perioadă de timp.
Pentru că alimentele se gătesc în sucul propriu, preparatul culinar are un gust extrem de bun. De asemenea, mâncarea va avea mai puține calorii, va fi suculentă și fragedă.
Vezi și Cum faci cea mai bună salată orientală de post. Ingredientul care nu trebuie să lipsească
Cu toții știm faptul că, la un moment dat, preparatele gătite tradițional se usucă și duc la risipă. Carnea gătită prin tehnica sous vide nu își pierde din volum, spre deosebire de fripturile gătite în mod tradițional, care își pierd până la 40% din volum, după ce se usucă.