Joi, 7 aprilie, Dmitri Peskov a vorbit despre tragedia pierderii militarilor ruși, morți în războiul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului vorbește despre „pierderi semnificative” în Ucraina, în urma conflictului armat ce a izbucnit între Rusia și Ucraina în dimineața zilei de joi, 24 februarie.
Dmitri Peskov, în primul său interviu transmis cu presa occidentală, a declarat că Rusia speră ca „această operațiune” (n.r. – războiul declanșat împotriva Ucrainei) își va atinge obiectivele „în zilele următoare”.
Secretarul de presă al Kremlinului i-a spus lui Mark Austin de la Sky News că „trăim în zilele falsurilor și minciunilor”, iar fotografiile verificate și imaginile prin satelit ale civililor morți pe străzile orașelor ucrainene ar fi fost un „fals îndrăzneț”.
„Negăm că armata rusă poate avea ceva în comun cu aceste atrocități și că au fost arătate cadavre pe străzile din Bucha.”, a declarat oficialul rus pentru Sky News.
El a susținut că masacrul din localitatea ucraineană Bucha, unde fotografiile arată mulți civili ucraineni uciși, ar fi fost o „insinuare bine pusă în scenă, nimic altceva”.
Ministerul rus al Apărării a declarat pe 25 martie, că 1.351 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei și 3.825 au fost răniți.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat două zile mai târziu că cel puțin 10.000 de soldați ruși au fost probabil uciși.
„Avem pierderi semnificative de trupe și este o tragedie uriașă pentru noi!”, a declarat Dmitri Peskov pentru postul britanic Sky News, potrivit celor de la Reuters.
Organizația Națiunilor Unite a confirmat decesul a peste o mie de civili, deși numărul real al trupurilor neînsuflețite ar fi mult mai mare.
Joi, 7 aprilie, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a suspendat Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU din cauza unor rapoarte de „încălcări grave și sistematice și abuzuri ale drepturilor omului” în Ucraina, ceea ce a determinat Moscova să anunțe că părăsește organismul.
Demersul condus de Statele Unite ale Americii a strâns 93 de voturi pentru, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă, iar 58 de state s-au abținut.
Două treimi din cei 193 de membri cu drept de vot ai Adunării Generale de la New York au fost necesari pentru ca statul rus să fie suspendat din Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva, format din 47 de membri.
După vot, Gennadi Kuzmin, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, a descris această mișcare drept un „pas ilegitim și motivat politic”, anunțând că statul rus ar fi decis să renunțe complet la Consiliul pentru Drepturile Omului.