Avertismentul ANPC pentru români, în Postul Paștelui. Detaliul la care să fie atenți înainte să cumpere vreun produs. Directorul general al Autotității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Paul anghel, le transmite românilor care țin post să aibă grijă la produsele pe care le cumpără în această perioadă. La ce trebuie să fim foarte atenți.
Paul Anghel îi sfătuiește pe români să cumpere produse de post numai din locuri amenajate și autorizate. Să verifice cu atenție eticheta și să nu cumpere produsul care nu edifică complet consumatorul.
„Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Sfintelor Paști să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpărați produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs”, a spus Paul Anghel.
În plus, șeful ANPC spune că achiziționând produse alimentare din locuri neautorizate putem cumpăra produse care nu sunt bune de mâncat, iar acestea ne pot afecta chiar și sănătatea.
„De asemenea, atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea”, a mai spus șeful ANPC.
De asemenea, produsele care nu au eticheta completă, adică nu conține informații despre tot conținutul, trebuiesc ocolite.
„Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați! Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc. Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului. Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Paștelui și de a evita astfel să fie induși în eroare”, a precizat Paul Anghel.
Conform șefului ANPC, în această perioadă, dar și în preajma Paștelui, inspectorii ANPC vor fi prezenți prin piețe pentru a preântâmpina pe cât posibil problemele care apar de regulă în astfel de perioade.
„Comisarii ANPC vor controla și supraveghea piața în toata această perioadă, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecției consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancționați. Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului, premergătoare sărbătorilor pascale, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor”, a mai precizat directorul general al ANPC.
„- Cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant produs de post;
– Maioneză vegetală simplă și Maioneză vegetală Shaorma. Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente;
– Pizza de post – specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte), produsul nefiind astfel un produs de post, cu efectul dezinformării consumatorilor;
– Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, cremwurști etc. la care era atașată sintagma vegetal;
– Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii fără colesterol sau 0% colesterol, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică;
– Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conținea proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs;
– Produse de cofetărie preambalate, cu mențiunea de post, deși în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris frișcă”, informează ANPC.
”- Produse de post expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii ( de exemplu produsul Untar ce conținea grăsimi vegetale era expus la vânzare în același raion cu untul);
– Expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate;
– Produsul Crutoane cu ierburi aromate era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș inscripționat Idei savuroase de post , deși, produsul conținea la ingrediente: zer praf dulce și praf de iaurt , care sunt de origine animală și nu de post”, mai arată ANPC.