Românii au donat într-un numărul foarte mare în primele zile în care au venit refugiații, însă se pare că acum valul de donații nu mai are aceeași intensitate. Potrivit Agenției de presă Rador, mureșenii vin în număr din ce în ce mai mic cu donații.
Cu toate că necesităților celor care au fugit din calea războiului rămân aceleași, iar spațiile de cazare din Târgu Mureș sunt la fel de pline, susțin organizatorii campaniilor de ajutoare a refugiaților din județ, numărul produselor donate a scăzut semnificativ.
„Ca întotdeauna, reacția emoțională de la început este foarte puternică și vin foarte, foarte mulți donatori. Acum vin din ce în ce mai puțin, sperăm să nu se diminueze total acest sentiment de solidaritate cu ucrainenii pentru că avem refugiați aici, în județ, de care trebuie să avem grijă. Pe de altă parte, în continuare trimitem ajutoare în Ucraina, avem o relație deja foarte bine stabilită cu spitalul din Cernăuți, așa că avem nevoie în continuare de donatori”, susține directorul Crucii Roșii filiala Mureș, Magda Bercea.
Crucea Roșie îndeamnă în continuare cetățenii să doneze produse alimentare precum conserve sau alte produse proaspete sau jucării, haine etc. Potrivit ultimelor date, peste 400 de refugiați sunt cazați în județul Mureș.
Comisia Europeană a propus majorarea cu 3,4 miliarde de euro a prefinanțării totale din REACT-UE pentru a sprijini statele membre care găzduiesc refugiați. Comisia propune majorarea prefinanțării de la 11% până la 15% din tranșe REACT-UE pentru 2021, potrivit unui comunicat al UE.
„Invazia ilegală şi nejustificată lansată de Rusia a forţat peste 3 milioane de ucraineni să îşi părăsească ţara, iar acest număr creşte în fiecare zi. Statele membre şi societatea civilă au dat dovadă de o solidaritate remarcabilă, iar UE îşi intensifică acţiunile pentru a se asigura că sprijinul necesar ajunge la toţi cei care îi găzduiesc.
De aceea, după propunerea CARE, politica de coeziune va acorda 3,4 miliarde de euro din REACT-EU statelor membre, cu precădere celor aflate în prima linie, pentru a răspunde nevoilor acestora. Suntem alături de poporul ucrainean şi vom continua să oferim sprijin statelor membre pentru a-i primi pe toţi cei care fug din calea războiului”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune şi reforme.
De asemenea, statele membre din prima linie, precum Polonia, Ungaria, România și Slovacia, și statele membre care au primit cel mai mare număr de refugiați raportat la populația lor națională, Comisia Europeană propune majorarea procentului până la 45%.