ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel înregistrat în ultimii ani, iar ratele românilor cresc de la lună la lună. Recent, a atins un nou record, cea mai mare valoare din 9 iulie 2013 și până în prezent.
Potrivit datelor BNR, ROBOR a ajuns joi la 4,56%, față de 4,55%, valoarea înregistrată în cursul zilei de miercuri. Utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, ROBOR la șase luni, este la același nivel cu cel mai mare nivel din 5 august 2013 până în prezent, valoarea anunțată de către BNR, ieri.
Tot în cursul zilei de joi, ROBOR la 12 luni, a ajuns la 4,72%, aceeași valoare atinsă în ședința trecută. Aceasta este rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la bănci comerciale.
Creșterea indicelui până la nivelul actual, care nu a mai fost atins din 2013, a început de pe 24 februarie, anul acesta, ziua în care Rusia a atacat Ucraina. Pe data de 23 februarie 2022, indicele era la 3,56%, iar după începerea războiului a crescut la 3,61%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii de la care băncile românești se împrumută între ele în lei, iar indicele se stabilește zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate de către Banca Națională.
Anul acesta, antreprenorii români au primit 2.016 garanții de stat, în valoare de 1,01 miliarde de lei. Astfel, aceștia au obținut împrumuturi bancare în valoare totală de 1,2 miliarde de le, doar în prima lună de funcționare a programului IMM Invest și a subprogramului Agro IMM Invest.
Cele mai multe garanții au fost accesate de către antreprenorii din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, construcții, comerț cu ridicarea materialului lemnos, materiale de construcție și a echipamentelor sanitare, comerț cu amănuntul și comerț cu autoturisme și autovehicule.
Pentru anul curent, plafonul total alocat FNGCIMM este în valoare de 7,5 miliarde de lei. Din această sumă, 2,5 miliarde de lei sunt alocați programului Agro IMM Invest. 20 de bănci acordă credite în programul INM Investi 2022.
Potrivit datelor comunicate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru INM și Ministrul Finanțelor, BT a primit cele mai multe solicitări de finanțare. Perioada maximă de garantare este de 36 de luni. Există posibilitatea de prelungire pe perioade consecutive de 36 de luni, însă în cazul creditelor pentru capital de lucru.