Vladimir Putin a anunțat că va lua sancțiuni drastice pentru rușii care sunt împotriva războiului din Ucraina. După ce liderul de la Kremlin a interzis Instagramul, pe fondul invaziei brutale a Ucrainei de către Rusia, acum el a decis să pună presiune și pe cetățenii ruși care scriu mesaje împotriva războiului din Ucraina, pe rețelele de socializare.
Astfel, persoanele care au scris pe rețelele sociale mesaje prin care afirmau că nu sunt de acord cu conflictul ruso-ucrainean, au fost presate să șteargă aceste postări. Mai mult de atât, cei care au refuzat să facă acest lucru au fost obligați să demisioneze de la locurile de muncă, în caz contrar vor fi concediați pe viitor, scrie BBC.
Este și cazul profesorului de geografie Kamran Manaflîi, în vârstă de 28 de ani, după ce a scris un mesaj pe Instagram. Bărbatul a mărturisit că i s-a interzis la ore să dezbată situația din Ucraina.
„Nu vreau să fiu o reflectare a propagandei de stat. Am propria mea opinie! O mulțime de profesori au. Și știți ce? Nu este la fel cu opinia statului”, a scris el pe Instagram, înainte ca platforma socială să fie restricționată în Rusia.
La câteva ore de la postarea respectivă, Kamran Manaflîi a fost sunat de directorul școlii, care îi cerea să șteargă de urgență mesajul sau să-și semneze demisia. Pentru că a refuzat să șteargă mesajul și să plece de la catedră, el a fost ulterior concediat.
„Nu am vrut să-l șterg. Mi-am dat seama imediat că nu are rost să mă cert, așa că m-am gândit că cel mai bine este să-mi dau demisia. După 2 zile, am fost informat că am fost concediat pentru comportament imoral la locul de muncă. Pentru mine, cel mai ciudat lucru este că ei consideră că exprimarea unei opinii personale este imorală”, a povestit el.
La fel a pățit și Katia Dolinina, manager a două săli de cinema ale lanțului de cinematografe Moskino. Femeia nu a putut rezista și și-a exprimat propria părere față de invazia Rusiei în Ucraina. Mai mult de atât, ea a semnat o petiție deschisă împotriva „operațiunii militare speciale”, împreună cu alte personalități din lumea culturală.
Nici bine nu a făcut acest lucru, că Dolinina a primit un telefon de la șeful ei. Bărbatul îi cerea să să-și retragă semnătura sau să demisioneze.
„Am simțit că nu mai contează. Oricum, nu știu cum aș mai fi lucrat. După ce a început această operațiune specială, nu mai simt nicio motivație”, a spus ea.
Anna Levadnaia, medic pediatru și influencer din Rusia, a povestit cum a aflat că trebuie să-și dea demisia de la locul de muncă. Femeia se afla în vacanță în momentul în care a aflat că Rusia a atacat Ucraina.
Revoltată, ea a scris un mesaj pe Instagram: „Nu am ales agresivitatea. Mi-e frică pentru noi toți”.
La reîntoarcerea în Rusia, Levadnaia a aflat că directorul centrului medical unde lucra i-a criticat mesajul de pe Instagram în timpul unei conferințe cu peste 100 dintre colegii săi. Apoi, a fost sunată să-și dea demisia sau va fi concediată.
„M-au criticat public. Au spus clar că cineva care nu sprijină scopurile guvernului nu ar trebui să lucreze la o instituție de stat”, a povestit ea.