14 mart. 2022 | 06:45

Cui a cerut Rusia ajutorul în războiul cu Ucraina. S-a aflat abia acum la cine a apelat

Politică
Cui a cerut Rusia ajutorul în războiul cu Ucraina. S-a aflat abia acum la cine a apelat
Vladimir Putin, în timp ce vorbește la telefon

Publicația britanică Financial Times a transmis că SUA ar deține informații legate de ajutorul pe care Rusia îl primește din partea celei mai bogate țări din lume, astfel că, în urma sancțiunilor severe primite din partea SUA și a aliaților săi, aceasta are un susținător de bază care îi furnizează arme precum și alte ajutoare de natură financiară, încă de la începutul invaziei în Ucraina.

Cui i-a cerut Putin sprijin pentru a putea duce mai departe războiul din Ucraina?

Apar informații precum cele că Rusia a cerut Chinei să îi ofere echipament militar și sprijin pentru războiul din Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a început luna trecută o invazie la scară largă, potrivit oficialilor americani.

De asemenea, Rusia a cerut Chinei asistență economică suplimentară, pentru a ajuta la contracararea loviturilor pe care economia sa a suferit-o din cauza sancțiunilor ample impuse de Statele Unite și de națiunile europene și asiatice, potrivit unui oficial.

Oficialii americani doresc să păstrez secret mijloacele lor de a colecta informații la cererile Rusiei, astfel că au refuzat să descrie în continuare tipul de arme sau ajutor militar pe care le solicită Moscova. De asemenea, oficialii au refuzat să discute despre orice reacție a Chinei la solicitările Rusiei.

Președintele Xi Jinping al Chinei a consolidat un parteneriat cu liderul de la Kremlin, în timp ce Rusia și-a intensificat campania militară în Ucraina, distrugând orașe și ucigând mii de civili. Oficialii americani urmăresc îndeaproape China pentru a vedea dacă va acționa în legătură cu orice cerere de ajutor din partea Rusiei.

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitatea Națională a Casei Albe, este programat să se întâlnească, astăzi, la Roma cu Yang Jiechi, membru al Biroului Politic de elită al Partidului Comunist Chinez și director al Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a partidului.

Care este scopul întâlnirii dintre Sullivan și diplomatul de rang înalt al Chinei, Yang Jiechi?

Jake Sullivan urmează să-l avertizeze pe domnul Yang privind eforturile viitoare ale Chinei de a sprijini Rusia în războiul său sau de a submina Ucraina, Statele Unite și partenerii lor.

De asemenea, consilierul pentru Securitatea Națională a Casei Albe a transmis că este foarte posibil ca Beijingul să fi fost înștiințat de planurile Rusiei dinaintea invaziei Ucrainei, însă este posibil să nu fi înțeles întreaga amploarea a operațiunilor militare.

„Îi comunicăm în mod direct, în mod privat, Beijingului că vor exista consecințe absolute pentru eforturile de evaziune pe scară largă a sancțiunilor sau pentru sprijinirea Rusiei pentru a le completa.

Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe și să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancțiuni economice din orice țară, oriunde în lume”, a declarat Jack Sullivan la CNN, duminică, potrivit The New York Times.

Un înalt oficial al SUA a transmis că războiul din Ucraina va reprezenta o „temă importantă” în timpul întâlnirii lui Sullivan cu Yang, care face parte dintr-un efort mai amplu al Washingtonului şi Beijingului de a menţine canale deschise de comunicare şi de a gestiona concurenţa dintre cele două mari economii ale lumii.

„Această întâlnire are loc în contextul războiului nejustificat şi brutal al Rusiei împotriva Ucrainei şi, deoarece China s-a alăturat Rusiei pentru a-şi promova propria viziune asupra ordinii mondiale, aşadar, mă aştept… ca cei doi să discute despre impactul războiul Rusiei în Ucrainei din perspectiva securităţii regionale şi globale”, a transmis oficialul american.