În ultimii doi, din cauza pandemiei de coronavirus și, acum, în perioada războiului, unii oameni s-au obișnuit să mănânce pe fond de stres. Specialiștii în nutriție sunt de părere că există o anumită listă de alimente care îți provoacă o stare de fericire, după ce sunt consumate, indiferent de oră. Care sunt acestea.
Toți oamenii au experimentat Senzația de a te simți fericit și mai împlinit, atunci când ai savurat o porție din preparatul tău culinar favorit sau ai gustat dintr-un desert delicios. Specialiștii au făcut o listă cu cele 5 alimente care cresc nivelul de serotonină din organism. Cu alte cuvinte, care sunt alimentele care te fac fericit, atunci când le consumi.
„Un exemplu extrem de concludent este perioada pandemiei, în special lunile de inceput, cand 90% din populația globului s-a îngrășat. Această informație face parte din memoria colectivă recentă, iar comportamentul uman a fost același la scară mondială: spraalimentare și consum mare de alimente “îngrășătoare” pentru liniștire și „siguranță”. Iar rezultatul rapid a fost: multe kilograme în plus.
Acum însă, traversând deja o perioadă încărcată de temeri, după o perioadă de pandemie de 2 ani, spun ca este nevoie sa trecem efectiv la ACTIUNE și să nu mai picăm în aceeași capcană. Este nevoie să creăm contextul propice pentru ca salvarea să vină din interior și nu doar din exterior.”, a declarat Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, potrivit celor de la click.ro.
Printre sfaturile pe care ni le oferă specialistul se numără postul intermitent și hidratarea. Avocado, ouă, coriandru, curcan și banana sunt cele 5 alimente care ajută la creșterea nivelului de serotonină în organism, cele care ne dau o stare de bine, după ce le consumăm.
De asemenea, nutriționistul ne recomandă să ne odihnim cel puțin 7 – 8 ore pe zi, deoarece creierul și trupul vor cere mai multă mâncare, dacă sunt obosite.
„În perioadele care generează emoții puternice, precum imprevizibilul, frica de suferință sau de schimbare, creierul omului activează butonul de alarmă și intră în ceea ce numim modulul de supraviețuire. Astfel, el trimite persoana către cele mai la îndemână soluții pentru a-l liniști și a-i aduce confort, echilibru interior sau plăcere.
Farfuria de mâncare, gustările dulci sau sărate, întâlnirile cu familia în jurul mesei sunt cele mai scurte și la îndemână căi de a aduce liniște unei persoane, astfel că ajungem ca inconștient să facem abuz de aceste momente ale zilei pentru a ne trăi liniștea și pacea, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
Relația cu mâncarea este una distorsionată în perioade de genul acesta, ea devenind alimentatorul păcii interioare menită să stingă războiul interior declanșat de războiul exterior. Mâncarea, sursa noastră de energie de zi cu zi, se convertește acum, în vremuri de temeri, în instrument de supraviețuire mentală și emoțională, în generator și propulsor de speranță.”, completează specialistul pentru sursa citată.