09 mart. 2022 | 19:28

Decizia istorică luată de New York Times. Ce se întâmplă cu americanii din cauza războiului Rusia – Ucraina

Știri generale
Decizia istorică luată de New York Times. Ce se întâmplă cu americanii din cauza războiului Rusia - Ucraina
Decizia istorica luata de New York Times. Ce se întampla cu americanii din cauza razboiului Rusia - Ucraina

Una dintre cele mai importante publicații din Statele Unite, „New York Times”, a luat o decizie istorică pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Este pentru prima dată în ultimul secol când redacția prestigiosului ziar american ia o astfel de decizie. Ceea ce au decis jurnaliștii acum nu s-a întâmplat nici în tmpul celor mai negre vremuri din istoria recentă.

Decizie unică luată de New York Times în contextul războiului din Ucraina

Vladimir Putin încearcă pe toate căile să blocheze accesul la informații al cetățenilor ruși, oferindu-le doar alternativa unor agenții de presă și site-uri fidele Kremlinului. În acest sens, președintele rus a promulgat o lege care prevede că toate persoanele care răspândesc informații false despre „operațiunea militară specială”, ar putea fi condamnate la 15 ani de închisoare.

În spațiul public din Rusia nu este amintit termenul război, ci „operațiune militară specială”. Practic, în baza legii promulgate de Putin, oamenii nu au voie să pronunțe cuvântul „război”, în caz contrar riscând să fie condamnați a ani grei de temniță.

În acest context, instituțiile de presă independente și organizațiile media străine au pus lacătul pe ușă și și-au retras echipele din cauza riscului de a fi arestați.

În aceeași situație se află și prestigiosul ziar New York Times, care s-a văzut nevoit să își retragă toți corespondenții din Federația Rusă. Este o decizie istorică, ce nu a fost luată nici măcar în vremea dictatorului Iosif Stalin.

Fostul șef al biroului publicației New York Times din Moscova, Neil MacFarquhar, a scris pe rețelele sociale că Rusia a fost întotdeauna văzută drept o țară importantă, dar că tocmai ucis această lungă tradiție.

O zi foarte tristă pentru istoria New York Times din Moscova. Și-a scos toți corespondenții din țară. Am avut reporteri acolo continuu din 1921, cu una sau două scurte întreruperi din cauza problemelor cu vizele. Nici Stalin, nici Războiul Rece, nimic nu ne-a alungat”, a spus Neil MacFarquhar.

Citește și: „Cel mai bogat om din Rusia, sancționat de UE. Ce repercursiuni există din cauza războiului”

Rușii primesc informații doar de la propaganda lui Vladimir Putin

După invazia Ucrainei, regimul de la Kremlin a luat diferite măsuri menite să îi izoleze cât mai mult pe cetățenii ruși de informațiile venite din afara țării, sub pretextul amenințărilor cibernetice.

Vineri, guvernul Rusiei a decis blocarea Facebook motivând că gigantul american ar impune restricții anumitor instituții rusești.

De asemenea, cel mai important jucător de pe piața de telecomunicații din Rusia, Rozkomnadzor, a restricționat platforma de socializare Twitter și pune presiune în continuare pe Google să elimine ceea ce rușii numesc informații „false”.

În schimb, aplicațiile WhatsApp și Instagram, mai populare în Rusia decât Facebook, nu au fost încă blocate. Instagram a anunțat marți că va lua măsuri împotriva propagandei ruse și că va proteja informațiile confidențiale ale utilizatorilor săi din Rusia și Ucraina.

Citește și: „Cum se răzbună Vladimir Putin pe oamenii lui care demisionează. Ce le face, fără drept de apel”

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Premieră în România, Samsung lansează unul dintre cele mai așteptate gadgeturi
EVZ.ro
Destinația care atrage milioane de vizitatori anual a impus o taxă pentru drumeții. Cât vor trebui să scoată turiștii din buzunar pentru un traseele superbe
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro