Bombardamentele rusești continua în mai multe orașe din Ucraina, în cea de-a treisprezecea zi de război. În urmă cu puțin timp, Agenţia pentru Energie Atomică a transmis că o nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente, potrivit The Guardian.
Din fericire, specialiștii au anunțat că, la acest moment, nu au fost înregistrate creşteri ale radiaţiilor în apropierea unității nucleare din nord-estul Ucrainei, care produce radioizotopi pentru aplicații medicale și industriale şi este utilizată pentru cercetare şi dezvoltare. În urma bombardamentelor, autoritățile de reglementare s-au autosesizat, transmițând de urgență că există riscuri mari de creștere a radiațiilor.
„Am avut deja câteva episoade care compromit siguranţa la centralele nucleare ale Ucrainei”, a declarat, într-un comunicat, generalul Rafael Mariano Grossi.
De asemenea, Agenţia pentru Energie Atomică care lucrează pentru a asigura securitatea nucleară în timpul conflictului militar a avertizat că sunt necesare măsuri noi de prevenție pentru a evita desfășurarea unui atac nuclear cu reale pericole pentru omenire.
„Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni un accident nuclear în Ucraina, care ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea publică şi pentru mediu. Nu ne putem permite să aşteptăm”, a transmis Grossi.
De asemenea, autoritatea de reglementare ucraineană a anunțat astăzi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că, pentru moment, nu există posibilitatea schimbării de piese la centrala nucleară Zaporojie, recent bombardată. Anunțul a venit la o zi după ce Ucraina a anunțat că managementul unității nucleare este acum în mâinile comandantului forțelor rusești, unitate nucleară preluată imediat după bombardarea acesteia și stingerea incendiului izbucnit.
Oficialii AIEA şi-au exprimat „profunda îngrijorare” privind gestionarea îndoielnică a celei mai mari centrale nucleare din Europa, care în prezent, este supravegheată de un comandant rus. Duminică, directorul general al agenţiei ONU, argentinianul Rafael Grossi a transmis că preluarea forțată de către ruși „încalcă unul dintre cei şapte piloni indispensabili ai securităţii şi securităţii nucleare”, subliniind importanţa ca personalul să îşi continue sarcinile de siguranţă şi securitate „fără presiuni nejustificate”.
Acesta a tras un semnal de alarmă privind lipsa legăturilor permanente dintre autoritatea de reglementare și conducerea centralei nucleare, acest lucru putând să reprezinte un real pericol pentru siguranța instalațiilor nucleare.
„Deteriorarea situaţiei comunicaţiilor vitale dintre autoritatea de reglementare şi centrala nucleară din Zaporojie este o sursă de îngrijorare profundă, în special în timpul unui conflict armat, care ar putea pune în pericol instalaţiile nucleare ale ţării în orice moment”, a avertizat Rafael Grossi.
În aceeași situație se află și centrala de Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din lume, care se află tot sub controlul trupelor rusești, alături de 100 de angajați ai centralei, capturați de 13 zile. De asemenea, alți 200 de gardieni ucraineni se află tot sub asediul trupelor rusești, potrivit BBC. Muncitorii de acolo sunt ținuți în condiții vitrege, având doar o masă din terci pe zi, stocurile alimentare fiind limitate.