În timp ce în Ucraina alarmele de război sună, iar mii de oameni se adăpostesc de frică, doi tineri din Sighetu Marmației s-au gândit să facă o glumă nesărată. În noaptea de joi spre vineri, au pus la megafon alarme de război.
Oamenii din zonă s-a speriat și au sunat la 112, neștiind ce se întâmplă. Ulterior, polițiștii i-au identificat pe cei doi tineri. Polițiștii din cadrul IPJ Maramureș spun că s-au sesizat cu privire la acest caz, după ce un clipul video a apărut în mediul online.
„Astăzi, 4 martie, în urma apariției în mediul online a unui clip video, în care se aude sunetul unei sirene de război, polițiștii din Sighetu Marmației s-au sesizat din oficiu și efectuează verificări, pentru identificarea persoanelor participante și luarea măsurilor legale care se impun”, a transmis IPJ Maramureș.
Potrivit aceleiași surse, oamenii legii i-au identificat deja pe tinerii care au speriat sute de oameni. Urmează sa fie sancționați conform legii, au adăugat autoritățile.
Astăzi se împlinesc 45 de ani de dezastrul din 1977, cutremurul care a ucis mii de persoane. Cu această ocazie, în cursul zile de azi ar fi trebui să sune sirenele de calamitate în Iași. Cu toate acestea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Iași a transmis că nu va mai avea loc această simulare, având în vedere situația din Ucraina.
„Vă aduc la cunoștință că mâine, în data de 4 martie, dată la care sunt omagiate victimele cutremurului din 4 martie 1977, 45 de ani de la marea tragedie nu va suna nicio sirenă.
La nivelul unităților de învățământ se organizează exerciții de evacuare în caz de cutremur, la nivelul UAT (comune) activitatea este coordonată la școli de către Președintele CLSU prin componenta SVSU. Activitatea este marcată la ora 12.00. De asemenea, pentru 1 minut cetățenii care sunt la serviciu, acasă, la școală, etc pot marca activitatea ca și în cazul producerii unui seism.
Deci, sirenele nu vor suna! Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul evitării surprinderii şi al luării măsurilor privind adăpostirea populaţiei, protecţia bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor, atacurilor din aer şi ale acţiunilor militare”, au anunțat reprezentanții ISU Iași.
Scopul acțiunii era pregătirea populației de a ști cum să se protejeze în cazul unui cutremur. Având în vedere războiul actual, sirenele nu vor mai suna, pentru a evita crearea panicii în rândul cetățenilor.