04 mart. 2022 | 10:43

O fetiță de 7 ani, refugiată din Ucraina, și-a serbat ziua de naștere în tabăra de refugiați din Siret

News
O fetiță de 7 ani, refugiată din Ucraina, și-a serbat ziua de naștere în tabăra de refugiați din Siret
Zi de naștere pentru o fetiță din Ucraina la Vama Siret

O fetiță de 7 ani din Ucraina și-a serbat ziua de naștere în tabăra de refugiați din Siret, județul Suceava. Autoritățile și forțele de ordine au aflat de ziua ei, s-au mobilizat și i-au făcut o surpriză pe care nu o va uita.

Ce mesaj a transmis MAI pe tort

Cei prezenți în tabără i-au cântat „La mulți ani” în limba engleză. Pompierii țineau baloane roz în mâini, iar toată lumea a aplaudat la final, atunci când a venit și tortul. Clipul video a fost postat de reprezentanții ministerului. Pentru câteva momente, Arina a uitat de cele întâmplate acasă și a fost cu zâmbetul pe buze.

”Au aflat că este ziua ei. Din acel moment, cei din Tabăra Mobilă de la Siret s-au mobilizat. Cineva a plecat să caute un tort, ceilalți au plecat după cadouri, iar un psiholog a mers să pregătească surpriza împreună cu mama Arinei, fetița care ieri a împlinit 7 ani”, au scris pe Facebook reprezentanții Ministerului de Interne.

Momentul tortului i-a adus un zâmbet mare Arinei pe față, iar reprezentanții MAI i-au transmis un mesaj special fetiței.

„La mulți ani, Arina! Îți dorim ca acest coșmar pe care îl trăiți să se termine cât mai repede, iar următoarea ta zi de naștere să o serbezi acasă. Mulțumim voluntarilor! Mulțumim pompierilor! Mulțumim tuturor celor implicați! Voi sunteți ROMÂNIA!”, conchide MAI mesajul.

Fetiță refugiată, ajutată cu alimente de o fetiță cu același nume și aceeași boală

Două fetițe cu același nume și aceeași boală s-au întâlnit în circumstanțe mai puțin plăcute. Una dintre ele este refugiată din Ucraina, iar mama ei a cerut alimente speciale pentru PKU, boala de care suferă și micuța din România. Coincidența a fost ca femeia care să-i ofere ajutorul este mama unei fetițe care același nume și aceeași boală. Fetițele se numesc Anastasia și ambele suferă de fenilcetonurie.

„Ne-a contactat şi ne-a spus că o familie din Ucraina are o fetiţă de 10 ani, bolnavă de fenilcetonurie, care are nevoie de o punguţă de cuşcuş. Familia tranzita România spre Turcia. Am identificat nevoile familiei, pentru că eram ferm convinsă că nu au nevoie de doar o punguţă de cuşcuş. Dar oamenii ăştia dau dovadă de foarte mult bun simţ.

E dincolo de ce ne închipuim noi, nu-şi permit să ceară decât strictul necesar. Ori, în fenilcetonurie, să te refugiezi în altă ţară, să fugi din calea războiului, asta înseamnă să iei cu tine un întreg arsenal de produse dietetice, pentru că nu ştii la ce pleci de acasă”, spune Laura Petreuş, preşedinta Asociaţiei Aproteica a bolnavilor de fenilcetonurie şi mama a doi copii cu această boală rară.

Mai mult de atât, ea spune că a luat legătura cu o asociație de profil din Turcia, acolo unde vrea să ajungă familia, care va ajuta familia cu alimentele diabetice necesare micuței Anastasia din Ucraina.