S-a dublat volumul de vânzări euro la casele de schimb valutar de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, căutările de la Google ale românilor s-au schimbat, majoritatea fiind interesați de cursul valutar și de variațiile monedelor de circulație internațională. Ce spun specialiștii despre aceste schimbări? Băncile aduc banii cu aparate de zbor pentru a suplimenta cererile cetățenilor.
Izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina a adus mii de refugiați la granițele de est și nord ale meleagurilor noastre. Cetățenii ucraineni încearcă să fugă din calea războiului, timp în care s-a putut vedea o mobilizare incredibilă a voluntarilor români.
Acest conflict lasă urme și pe plan economic. Bogdan Neacșu, Director General al CEC Bank și președinte al ARB, susține că pentru moment nu sunt motive de îngrijorare și că în România intră suficientă valută. De asemenea, specialistul a subliniat că nu sunt companii românești de impact cu expunere pe Rusia.
,,Cred că pe toată lumea a luat prin surprindere faptul că, în 2022, în Europa am ajuns să avem confruntări de acest fel. Și nici la nivelul sistemului bancar nu putem ignora ce se întâmplă la Est: urmărim evoluțiile și ne pregătim pentru diverse scenarii. Dar ce pot să spun este că în acest moment nu există motive de îngrijorare. Nu avem companii românești de impact cu expunere pe Rusia”, a explicat specialistul.
Bogdan Neacșu a afirmat că a observat un apetit al oamenilor pentru numeralul în valută, aici fiind vorba despre sume care ar acoperi cheltuielile unora pentru o lună sau două. Acest trend și-a făcut intrarea în viețile multor români încă de la începutul crizei sanitare.
Cu toate astea, expertul susține că nu este nicio problemă în asigurarea valutei pentru că băncile se ocupă de cererea cetățenilor și se realizează chiar și importuri de valută cu avionul.
,,Observăm un apetit pentru numerarul în valută – vorbim de sume mici, care să acopere cheltuielile pe o lună două, așa cum la debutul pandemiei, oamenii își făceau provizii și goleau rafturile supermarketurilor. Dar nu este nicio problemă în asigurarea valutei necesare.
Așa cum la supermarket, aduci marfă din depozit, și în bănci s-a pus în funcțiune logistica necesară pentru a acoperi vârful de cerere. Se fac transporturi de la tezaurele regionale către unități și se realizează chiar și importuri de valută cu avionul”, a mai detaliat acesta în cadrul unui interviu pentru economica.net.