28 feb. 2022 | 15:16

Cum îi explici copilului tău ce este un război. Este cel mai simplu mod prin care pot înțelege

Știri generale
Cum îi explici copilului tău ce este un război. Este cel mai simplu mod prin care pot înțelege
Cum raspunzi la intrebari

Pe măsură ce se răspândește vestea că Rusia a lansat joi ceea ce Ucraina a declarat că a fost un „atac la scară largă”, mulți se întreabă dacă țara noastră va fi afectată de război. În timp ce adulții se confruntă cu vestea copleșitoare, și copiii ar putea auzi despre aceasta și s-ar putea simți speriați.

Cum vorbești cu copilul tău despre război

Este firesc să vrei să îi protejezi pe copii de lucruri înfricoșătoare, dar părinții trebuie să fie pregătiți să vorbească cu copiii lor despre război. Dr. Deborah Gilboa, un expert în parenting, spune că majoritatea părinților nu trebuie să vorbească cu copiii mici despre asta decât dacă aceștia o cer – sau dacă au un membru al familiei sau un prieten în armată.

„Este mai bine să vorbești cu copiii de 8 ani sau mai mari. Dar, dacă ar putea auzi despre asta în altă parte, poate că ar fi bine să vorbești despre asta la orice vârstă”.

Ea a spus că părinții trebuie să rezolve câteva lucruri înainte de a discuta cu copiii lor.

„Dă-ți seama ce vrei ca ei să învețe. Care este singurul mesaj pe care vreți să îl transmiteți împreună cu orice fapte”, a spus ea.

Mesajele ar putea include: „Războiul este departe și suntem în siguranță. Sau „politica contează cu adevărat în viața oamenilor și trebuie să votăm”, de exemplu.

Gilboa a spus că părinții ar trebui, de asemenea, să se gândească la sentimentele lor înainte de a vorbi cu copiii lor.

„O conversație cu copilul tău despre un subiect înfricoșător, oarecum de neînțeles, nu este locul potrivit pentru a-ți prelucra emoțiile.”

De asemenea, ea le-a reamintit părinților că nu trebuie să aibă toate răspunsurile. Gândirea împreună la o problemă îi ajută pe copii să învețe să navigheze prin sentimentele ambigue.

Cum vorbești cu un copil despre război în funcție de vârstă

Ea a împărtășit sfaturi despre cum să vorbești cu copiii, în funcție de vârstă, despre război.

Până la 8 ani

Pentru copiii mai mici, Gilboa a recomandat să le ofere informații factuale cu o valoare personală. Ar trebui să fie scurte și clare. Mesajele ar putea include: „Există un război departe, unde sunt soldați. Suntem în siguranță, dar este o problemă importantă”.

Astfel, dacă un copil întreabă: „De ce se luptă?”, părinții pot spune: „Se luptă pentru cine ar trebui să fie la conducere, dar este departe de aici”.

Este esențial ca părinții să își liniștească copiii și să mențină un dialog deschis.

„Este foarte util să-i spui copilului tău: Când ai mai multe sentimente, vino să vorbești cu mine Nu dacă, ci când. Când deschide ușa mai mult decât dacă”, a spus ea.

Vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani

Din nou, Gilboa a îndemnat părinții să păstreze mesajul simplu și să împărtășească o lecție despre ceea ce este important pentru familia lor.

Atunci când copiii își surprind părinții cu întrebări despre război, este în regulă dacă nu sunt pregătiți să abordeze acest subiect. Ei trebuie să o recunoască și apoi să revină la ea mai târziu. Spunând ceva de genul „Eu sunt persoana potrivită pentru a întreba” îi ajută pe copii să înțeleagă că părinții sunt o sursă de încredere.

În timp ce un copil care întreabă despre război ar putea prinde părinții cu garda jos, aceasta le oferă un avantaj: Ei știu ce îi îngrijorează pe copiii lor, scrie Today.

Părinții ar trebui să înceapă prin a-și întreba copiii ce știu despre război. Apoi, ei pot aborda întrebările specifice ale copiilor lor.

„Tindem să presupunem că copiii noștri simt într-un anumit fel și ne înșelăm de un număr surprinzător de ori”, a spus ea. „Această abordare îi lasă să înceapă de unde sunt ei, în loc să înceapă de unde credem noi că sunt”.

Punerea de întrebări permite, de asemenea, părinților să își îndemne copiii spre fapte.

„Putem corecta orice concepție greșită”, a spus Gilboa.

Dacă părinții nu știu răspunsul la ceva, ar trebui să caute împreună cu copiii lor. Acest lucru oferă avantajul suplimentar de a le arăta copiilor unde să găsească informații de încredere și cum să gândească critic cu privire la surse.

„Când îi privești cum învață, ai ocazia să faci parte din proces și din conversație”, a explicat ea.

 

Parteneri
Ce semnificație au florile pe care Dana Budeanu le-a dus la înmormântarea fostei soacre
Redactia.ro
De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie într-un restaurant. Detaliul neașteptat dezvăluit de o angajată
Click.ro
Suspecții în cazul atentatului cu bombă din Arad au fost prinși după trei ani. Fiica milionarului ucis, principala suspectă
Digi24
Adelina Pestrițu și-a arătat BUSTUL pe Internet. Imagini INCENDIARE cu bruneta!
Vocea.biz
Replica de milioane pe care Teo Trandafir i-a dat-o Danei Budeanu, după ce stilista a spus despre vedeta TV că 'se îmbracă pilaf'
Unica.ro
Criminalul în cazul asasinatului de la Arad a fost prins! E incredibil cine ar fi comandat moartea lui Ioan Crișan
EVZ.ro
EXCLUSIV. Raluca Pastramă îl dă în judecată pe Ibrahim, fostul soț, după ce a filmat-o în ipostaze interzise! Imaginile au ajuns și la Pepe. Reacție dură la adresa celor doi bărbați
Spynews
Românii, taxaţi cu 500 LEI, chiar şi de mai multe ori pe an. Va fi inclus în preț, nu poți evita
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
România INTRĂ în Schengen! NIMENI nu se aștepta!
Mediaflux
Noul cuplu bombă în showbiz! Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, și fiul Ozanei Barabancea, Andrew, au o relație! | VIDEO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro