Cum faci pâine la borcan, o rețetă care ține produsul și 2 ani în cămară VIDEO
Diverse
Cu toate că la noi nu prea se practică, pâinea la borcan este o rețetă foarte populară la nemți, care sunt mari fani ai acestui preparat. Indiferent de tipul de pâine pe care-l alegi, cu maia (drojdie sălbatică) sau cu drojdie industrială, cu făină de grâu sau de secară, cu mix de semințe sau fără, pâinea la borcan este ușor de preparat și bună de păstrat în cămară. Este perfectă pentru momentele când nu ai timp să faci pâine sau pentru zilele când magazinele sunt închise ori ți-ai dat seama că nu mai ai pâine în casă iar ele și-au terminat programul. Află în continuare cum se face un astfel de preparat.
Cum faci pâine la borcan
Astăzi vă prezentăm o rețetă inedită – pânine integrală, cu sau fără semințe, coaptă în borcane și păstrată în cămară. Întrucât poate fi păstrată și folosită între 6 săptămâni și 2 ani, am putea numi-o conservă de pâine. Rețeta este una simplă și mai ales utilă, întrucât așa te vei putea bucura mereu de pâine proaspătă, preparată în propria bucătărie. În cazul în care ai rămas fără pâine sau ai găsit închis la magazin, această variantă e ideală.
De asemenea, reprezintă o metodă comodă de a nu arunca aluat atunci când ai făcut o cantitate prea mare. Locuitorii Germaniei sunt fani „pâine la borcan“, având-o deseori în cămară.
Pentru a putea scoate ulterior pâinea din borcan, este lesne de înțeles că pereții acestuia trebuie să fie drepți, deci fără buza care se strânge sus. După cum veți putea observa, forma finală a pâinii este una destul de caraghioasă, însă feliile au o notă de eleganță, notează savoriurbane.com.
INGREDIENTE:
Prima etapă:
300 gr făină integrală de grâu și 200 gr făină albă cu 9% proteine
aprox. 400 ml de apă și o linguriță de melasă (miere sau zahăr brun, dacă nu aveți melasă)
jumătate de linguriță de semințe de chimen
Etapa a doua:
Se pun 7 grame de drojdie uscată ori 25 de grame de drojdie proaspătă într-un bol, peste care se adaugă 20 de grame de apă la temperatura camerei.
Se adaugă 12 grame de sare și alte 10 grame de apă călduță.
Se folosesc semințe de dovleac, circa 35 de grame (Atenție, decojite!).
Se adaugă în compoziție 35 de grame de fulgi simpli de ovăz.
Nu în ultimul rând, este nevoie de 20 de mililitri de ulei, pentru aluat și pentru uns palmele.
În plus:
50 g unt la temperatura camerei cu care se vor unge borcanele (sau ulei de gătit, ce aveți);
făină sau fulgi de ovăz cu care se vor tapeta borcanele.