Veste proastă din Germania! Românii nu au scăpat nici ei de asta. Creșterea semnificativă a salariilor brute din 2021 trage în jos impactul încheierii schemei guvernamentale pentru unii angajați. Concret, este vorba despre cei care au un program redus de lucru. Ce anunț au făcut autoritățile și care sunt detaliile nefericite care ajung acum în prim-plan?
Creșterea salariilor în Germania a rămas în urma inflației în anul 2021, conform anunțului din partea Oficiului federal de statistică (Destatis), transmite DPA. Acest lucru se întâmplă pentru a doua oară consecutiv.
Salariile reale au scăzut anul trecut cu 0.1%, iar câștigurile salariale brute lunare (inclusiv plățile speciale) au crescut cu aproape 3.1% în 2021. Cu toate astea, nu au ținut pasul cu inflația, care s-a majorat cu 3.1%.
Anul 2020 indica o scădere a salariilor nominale cu 0.7%, cauzată parțial din cauza reducerii orelor de lucru în urma pandemiei de coronavirus. Aceasta a fost prima scădere a salariilor de când s-a început colectarea datelor, adică din 2007.
Salariile reale au scăzut cu 1.1%, ținând cont de evoluția inflației (care a fost de 0.5% în 2020). Scăderea din anul menționat pune capăt unui deceniu de continuă creștere în prima economie a zonei euro, de aproape 2.5% pe an.
Salariile au beneficiat de introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 și de o rată scăzută a șomajului, care a crescut puterea de negociere a sindicatelor la moment. Un trend ascendent în această direcție în 2021 trage în jos parțial impactul încheierii schemei guvernamentale pentru angajații cu program de lucru redus și revenirea la condiții obișnuite de muncă.
„Inflația de 5,1% din zona euro din ianuarie este enorm de mult având în vedere că își propun să o țină undeva sub 2%, așa cum e ținta Băncii Centrale Europene. Și pentru România, perspectiva este a unei inflații care va continua să crescă ușor. În cel mai bun caz, la noi, inflația va rămâne constantă în următoarele 6 luni”, a spus analistul economic Dragoș Cabat, conform românia.europaliberă.org.
„În următoarele 6 luni este posibil să vedem o inflație care să ajungă chiar și către 10%. Asta pentru că acum avem efectul de la valurile doi și trei al pandemiei. În plus, după creșterea prețurilor la energie, urmează creșterea prețurilor la alimente și va urma în continuare creșterea prețurilor la celelalte produse, care nu sunt de bază”, explică acesta despre schimbările prin care am trecut și despre evoluția lucrurilor în viitorul apropiat.