Veste de ultimă oră pentru patronii care nu plătesc contribuțiile angajaților. De la 1 martie cei care nu vor achita dările către stat aferente angajaților lor vor primi amenzi usturătoare, dar nu vor mai fi pasibili de închisoare. Această condiție este valabilă doar pentru patronii de bună credință, care au de recuperat datorii de la alte firme sau de la stat.
Proiectul de OUG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe prevede că patronii care nu plătesc contribuțiile și impozitele angajaților și care au de recuperat anumite datorii din partea altor firme sau de la stat, nu mai riscă să fie pedepsiți cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
De la 1 martie, în urma unor modificări legislative adoptate la finalul anului trecut, fapta de reţinere şi nevirare la bugetul de stat a unor contribuţii, taxe şi impozite va fi faptă penală, potrivit Antena 3.
Astfel, angajatorii care depășesc termenul de 60 de zile pentru plata contribuțiilor sociale, riscă dosar penal. În cazul în care patronii au de plătit mai puțin de 100.000 de euro și achită în cele din urmă suma, se vor alege doar cu amendă.
În schimb, dacă angajatorul are de plătit mai mult de 100.000 de euro, iar banii nu sunt recuperați de autorități și se dovedește că acesta dispunea de banii respectivi, i se va întocmi dosar penal și riscă o pedeapsă de închisoare de la 1 an și 5 ani.
La finalul anului trecut, ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, a declarat că sancțiunile care vor intra în vigoare de la 1 martie nu se vor aplica direct, ci vor exista anumite instrumente de eșalonare.
E un termen în primul rând de conformare de 60 de zile peste data scadenţei. În acelaşi timp, există instrumente de eşalonare puse la dispoziţie de stat. Chiar şi pentru stopajul la sursă există. Vom mai dezvolta instrumente de eşalonare”, a punctat ministrul într-o conferință de presă din luna decebrie.
Întrebat dacă un patron care nu își achită obligațiile fiscale devine pasibil de închisoare din ziua 61, Adrian Câciu a răspuns: „În primul rând să nu facem confuzia ”nu şi-a plătit obligaţiile fiscale”, să specificăm foarte clar obligaţii fiscale specifice, adică stopajul la sursă. Doi la mână (…) orice infracţiune trebuie să aibă un element foarte important, ca să poată fi considerată infracţiune şi anume intenţia (…), adică intervine factorul subiectiv în care, deşi tot fluxul tău de cash flow era integru, ai luat decizia să nu-ţi faci datoria”.