După doi ani de pandemie, românii așteaptă cu nerăbdare revenirea la normalitate, iar vestea ridicării restricțiilor anti-Covid-19 este una dintre cele mai bune pe care aceștia o pot primi. Într-un context epidemiologic delicat, autoritățile sunt rezervate privind relaxarea măsurilor, însă nu exclud posibilitatea ca acestea să aibă loc, dacă trendul infectărilor se menține descendent. Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit despre momentul în care se poate vorbi despre primele relaxări.
În cursul zilei de joi, Valeriu Gheorghiță a participat la o conferință de presă, acolo unde a vorbit despre situația epidemiologică actuală și despre cum ar putea evolua infectările Covid-19. În continuare, medicul militar se arată îngrijorat de numărul mare al cazurilor, cât și despre cel al pacienților internați în secțiile ATI. Cu toate acetsea,
Valeriu Gheorghiță a vorbit despre un trend descendent al infectărilor, care dacă se menține pentru o perioadă mai lungă, într-o lună, România poate vorbi despre o situație epidemiologică favorabilă.
„Noi ne uităm foarte mult la rata de pozitivare a testelor, la numărul de pacienţi, la procentul de pacienţi din cei pozitivi care ajung la spital şi mod deosebit în secţiile de Terapie Intensivă şi în mod evident şi la rata de decese care este decalată cu cel puţin 10-14 zile faţă de momentul diagnosticului.
Din acest punct de vedere, cred că dacă se menţine actualul trend de scădere probabil că într-o lună vom fi într-o situaţie mult mai bună şi vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi, 15.000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toţi, astăzi a devenit cumva o normalitate să avem atât de multe cazuri, însă nu înseamnă că situaţia este stabilizată”, a afirmat Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare susține cu tărie că numărul real de cazuri Covid-19 real este mult mai mare decât cel raportat de INSP, iar acest lucru se datorează numărului mare de persoane testate pozitiv acasă, care nu declară. Valeriu Gheorghiță le recomandă cetățenilor să poarte masca de protecție în continuare, în toate locurile aglomerate în care situația o impune, indiferent dacă este în aer liber sau spații închise.
„Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidenţă noastră pentru că fie se testează acasă, la domiciliu şi nu declară rezultatul testelor, fie nu sunt testate, dar ele există undeva în populaţie şi reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalţi.
Aş reitera recomandarea de a continua purtarea măştilor de protecţie, atât în spaţiile închise, evident, dar şi în spaţiile deschise acolo unde există o interacţiune crescută cu alte persoane, este măsura prin care noi putem evita îmbolnăvirile şi implicit decesele. Un singur deces dacă reuşim să evităm cred că ne-am făcut datoria ca medici, ca şi comunitate”, a explicat Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiță a explicat riscul pe fiecare relaxare îl poate avea asupra cetățenilor și a sănătății publice, motiv pentru care, aceste ridicări de restricții trebuie să fie atent analizate și gândite, astfel încât, să aibă loc într-o perioadă care să ofere o siguranță din punct de vedere al situației epidemiologice.
Potrivit medicului, o primă discuție despre introducerea anumitor măsuri de relaxare poate fi discutată după o perioadă descendentă a cazurilor de minim două săptămâni.
„De fiecare dată măsurile de relaxare pot să aibă un impact asupra evoluţiei epidemiologice în sensul în care evident că orice ridicare de restricţii într-un fel sau altul favorizează transmiterea şi potenţial se poate asocia cu creşterea numărului de cazuri şi creşterea infectărilor.
Evoluţia fiind în dinamică, orice măsură care se ia se reevaluează impactul epidemiologic la un interval de…poate în momentul de faţă mai scurt, 7-10 zile, pentru că timpul de dedublare a cazurilor la varianta Omicron este mai scurt, însă, ca termen exact ar fi foarte bine să înregistrăm un trend descendent cel puţin două săptămâni de aici înainte şi în opinia mea, se poate discuta în mod concret la acel moment de instituirea unor măsuri de relaxare pe anumite domenii de activitate.
Fiecare activitate se asociază cu un risc mai redus sau un risc mai crescut de expunere, de infectare şi atunci pentru varianta Omicron, riscul de transmitere în colectivităţile mari, acolo unde este un număr foarte mare de persoane, rămâne încă în vigoare şi, de asemenea, masca este cea care ne protejează foarte mult faţă de infecţii”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Medicul a atras atenția asupra unei stabilizări a cazurilor în sezonul cald, dar și de o creștere a cazurilor în sezonul rece, atunci când virozele respiratorii își vor face din nou apariția. Valeriu Gheorghiță susține că fiecare persoană va resimți această revenire a infecției în funcție de statusul său, tânăr, vulnerabil, vaccinat, nevaccinat.