Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara și-a exprimat părerea vizavi de decizia CCR privind neconstituționalitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Potrivit specialistului, această hotărâre luată „prea devreme” ar putea avea consecințe grave asupra cetățenilor, iar valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi. Medicul nu exclude nici alte riscuri aferente trasmiterii comunitare a virusului.
Medicul a dezvăluit, cu puțin timp în urmă, faptul că pandemia nu s-a terminat, iar protecția individuală cu ajutorul măștii rămâne esențială. Deși numărul infecțiilor este în scădere, Cristian Oancea susține că, în orice moment, situația poate lua o întorsătură radicală. Pentru a evita transmiterea virusului, infecționistul ne recomandă să purtăm mască în spațiile închise și zonele aglomerate.
„Acest val, deşi este pe pantă descendentă, încă nu a trecut. Există riscul, dacă nu ne protejăm noi înşine, în primul rând, ca în loc de o săptămână două, să dureze mai mult. Noi recomandăm purtarea măştii în spaţii închise, în zonele aglomerate”, a spus Cristian Oancea, la Profit TV.
Cu privire la decizia CCR, medicul susține că acestă relaxae a venit „prea repede, trebuia să mai rămână”. Cristian Oancea nu a exclus din calcul apariția unor noi mutații, având în vederea evoluția virusului în cei doi ani pandemici.
„O să mai fie, şi mutaţii, dar conform duratei de viaţă a virsului, noi credem că în aceşti doi ani a dovedit suficient, la fel cu virusul gripal”, a explicat managerul de la Victor Babeș.
Pe de altă parte, medicul Cristian Oancea este de părere că, cetățenii trebuie să revină ușor, ușor la normalitate și să învețe să trăiască cu virusul. Acesta este optimist cu privire la serurile și tratamentele anti-Covid-19 existente până în acest moment, astfel că, în caz de nevoie se pot folosi mai multe metode de tratare, în funcție de pacient. Specialistul încurajează repornirea economiei, cu tot ce implică acest lucru, și încercarea de a avea o viață apropiată de normalitate.
„Cumva, trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus, să coabităm cu el. Avem acum şi medicină curativă şi medicină preventivă avem şi vaccinurile şi aceşti anticorpi care reuşesc să prevină formele severe.
Trebuie să repornim şi economia şi turismul şi şcolile. Nu putem să stăm închişi în casă până dispare virusul, pentru că virusul nu o să dispară, o să mai auzim de el mulţi ani de acum încolo, dar aceste valuri pandemice, sperăm că acesta să fie ultimul (val, nr)”, a explicat medicul, potrivit sursei citate.
Pentru a avea perioade liniștite și ferite de boală, medicul a încurajat românii să poarte în continuare masca de protecție: „să purtăm masca şi să ne protejăm, pentru că ne protejăm viaţa noastră, şi sperăm să avem o vară liniştită şi toamnă la fel”.
Medicul a povestit că 95% dintre persoanele internate la ATI sunt nevaccinate, astfel că eficiența vaccinurilor a fost demonstrată. Chiar așa, în spitale mai există locuri libere, spre deosebire de alți ani, iar pacienții internați pot pleca acasă și după șase zile, în funcție de gravitatea formei.