10 feb. 2022 | 17:56

Focar COVID-19 la Botoșani. Zeci de persoane s-au infectat cu două tulpini ale virusului într-un timp foarte scurt

News
Focar COVID-19 la Botoșani. Zeci de persoane s-au infectat cu două tulpini ale virusului într-un timp foarte scurt
Zeci de pacienți diagnosticați cu Covid la Botoșani

Săptămână trecută, la nivelul județului Botoșani, analizele de laborator a confirmat prezența dublei tulpini la aproximativ 30 de pacienți din Botoșani, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Botoșani, medicul Monica Adăscăliței.

Care este incidența de infectare la nivelul județului

Mai multe persoane din județul Botoșani au fost diagnosticate cu Covid-19, în urma analizelor efectuate în laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, cu două tulpini ale virusului, a mai precizat Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

„La secvenţiere, la pacienţii cu COVID, pe lângă tulpina Omicron, care este dominantă la nivelul judeţului Botoşani şi la nivel naţional, am găsit pacienţi cu tulpină Delta, cu tulpină Gama, Alfa, deci acelaşi pacient cu două tulpini în acelaşi timp. La cazurile din valul 5 am început să vedem aceste două tulpini. În valurile anterioare, au fost foarte puţini, doi – trei pacienţi, care pe lângă tulpina principală au mai prezentat o altă variantă de tulpină. Săptămâna trecută, din persoanele pe care le-am trimis la secvenţiere aproape toate erau cu două tulpini”, a afirmat Adăscăliţei.

În cursul zilei de miercuri, rata de infectare, la nivelul județului Botoșani, a fost de 11,52 de cazuri la mia de locuitori.

Majoritatea pacienților decedați din cauza COVID avea o boală cronică

Cel mai vulnerabili în fața virusului sunt pacienții cronici, iar numărul cazurilor a explodat în ultimele zile. Reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția asupra acestui lucru. Bolile cronice s-au dovedit a fi un factor de risc important în decesul a peste 60.000 de persoane infectate cu Covid-19, în ultimii doi ani.

Peste 93% dintre aceștia aveau cel puțin una dintre următoarele boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli neurologice sau obezitate și afecțiuni pulmonare, renale sau cancer, potrivit raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

„În acest context, facem apel la toți pacienții cronici să ia legătura cu medicul de famile cât mai devreme după apariția primelor simptome de Covid-19. Tratamentele specifice pentru COVID-19, care acum există, trebuie administrate cât mai repede și pot reduce semnificativ riscul de agravare al bolii, durata de evoluţie a bolii, riscul de de spitalizare și deces. Interesați-vă și dacă medicul dumneavoastră realizează teste întrucât în prezent 4.000 de medici de familie fac acest lucru”, este sfatul reprezentanților COPAC.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu, a precizat că a fost diagnosticat și el cu talasemie, o boală cronică, apoi s-a infectat cu Covid-19, însă a mers de urgență la medic.

Parteneri