Toată lumea obișnuiește să arunce la gunoi zațul de cafea. Însă, pulberea maronie este foarte versatilă, perfectă pentru casă și curte. Puțini oameni știu ce minuni poate face în bucătărie. Proprietățile sale microbiene, combinate cu absorbția naturală a mirosului neplăcut și textura aspră, fac să fie unul dintre cele mai utile lucruri pe care le ai în casă. Iată cum poți folosi zațul de cafea în gospodăria ta.
Zațul de cafea poate fi folosit într-o varietate de locuri surprinzătoare, ajutând la absorbția și eliminarea mirosurilor urâte. Încearcă să umpli un borcan cu zaț uzat și să-l pui, descoperit, în spatele frigiderului, pentru a neutraliza mirosurile alimentare. Sau pune niște pulbere maronie pe blatul din bucătărie, cu care să-ți freci mâinile după ce ai tocat usturoiul sau ceapa. Creează un „plic” improvizat, punând zațul într-o șosetă, pe care o legi și o pui oriunde tinde să se acumuleze mirosuri neplăcute – de la geanta de sport și dulapul de pantofi, până la coșul de rufe sau podeaua mașinii.
Zațul de cafea este în mod natural abraziv și poate ajuta la îndepărtarea grăsimii și murdăriei de pe uneltele și suprafețele de gătit. Presară pulberea aromată pe o perie de frecat sau pe un tampon de curățat și îndepărtează mâncarea arsă din oale, tigăi, de pe ustensile, murdăria din chiuvetă, plită. Atenție, însă! Nu folosi zațul de cafea pe blaturi de granit sau marmură de culoare deschisă, deoarece se poate infiltra în suprafețele poroase.
Cafeaua este, dacă vă vine să crezi, și un agent de frăgezat carnea. Aplicarea de sare, acid sau enzime pe carne face ca proteinele și fibrele musculare să fie mai puțin dure și ghicește ce conține cafeaua noastră? Acizi și enzime. (De asemenea, îmbunătățește aroma.) Amestecă zațul folosit cu condimentele uscate și aplică pe carne cu cel puțin două ore înainte de gătire.
Zațul de cafea este o sursă excelentă de azot. Totodată, conține și alți nutrienți cheie, cum ar fi fosfor, potasiu, fier, calciu și magneziu – făcându-le un avantaj ieftin pentru solul fără nutrienți. Pentru a-ți face propriul îngrășământ, amestecă zațul de cafea cu alte materii organice, cum ar fi iarbă, frunze maro, compost sau paie uscate.
Potrivit expertei Lisa Ogden de la Universitatea din Wyoming, „plantele care răspund bine la zațul de cafea sunt afinele, varza, boabele de soia, pomii fructiferi, roșiile, porumbul, trandafirii, cameliile, rododendronii și azaleele”. Ai grijă să răspândești pulberea doar în jurul semințelor și răsadurilor.