Ministerul Afacerilor Interne a publicat recent pe pagina oficială de Facebook fotografii cu pompierii eroi care au salvat pacienții și asistentele din incendiul de la Spitalul Județean Suceava.
MAI a precizat că la acțiunea de salvare au participat 70 de pompieri, însă în poze apar doar o parte din eroii care au salvat sute de vieți. Alerta a venit puțin după miezul nopții, miercuri spre joi noapte, iar în mai puțin de 10 minute de la producerea incendiului au reușit să lichideze flăcările devastatoare.
Ministerul de Interne au precizat că acești pompieri au „evitat o tragedie”, evacuând în siguranță 329 de pacienți. Dintre aceștia, 102 erau copii și 57 nou născuți. De la etajul unde au izbucnit flăcările au fost evacuate 40 de persoane.
”Azi-noapte chipurile a peste 70 de salvatori au arătat precum al lor… plini de cenușă și cu hainele mirosind a fum…
Ei sunt: Dumitru Croitor, Bogdan Pețenghea, Adrian Cucu, Daniel Palievici, Nicolae Lazăr și Ioan Bursuc și sunt doar o parte din cei peste 70 de pompieri care au acționat pentru stingerea incendiului izbucnit la Spitalul Județean de Urgență Suceava.
În jurul orei 00.30, au fost anunțați:
“-Luați-vă echipamentul. Mobilizați toți oamenii. Avem nevoie de cât mai mulți! A izbucnit un incendiu la Spital!” … iar în mai puțin de 10 minute incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime! Mulțumim pompierilor, mulțumim personalului medical! Ei au evitat o tragedie, evacuând în siguranță toți cei 329 de pacienți, dintre care 102 copii (57 nou-născuți)!
Știm, poate o să spuneți că și-au făcut doar datoria. Pentru noi însă, și îndeosebi, pentru cei salvați, ei sunt EROI”, a fost mesajul postat pe rețelele de socializare.
Costică Ghiață, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, a precizat într-o conferință de presă că incendiul a izbucnit de la un ventilator de evacuare a mirosurilor supraîncălzit, care se afla la etajul 4, salonul 8 al unității medicale. Ventilatorul a făcut scurtcircuit după ce a fost uitat în priză.
„Un ventilator din dotarea unei băi a salonului 8 de la etajul 4 a funcţionat mai mult timp, s-a găsit circuitul deschis. S-a supraîncalzit, a generat un scurtcircuit, iar echipamentele aferente acestei instalaţii electrice şi alte instalaţii alăturate acestui circuit electric s-au aprins şi propagarea a fost cu rapiditate la partea superioară a holului de la etajul 4. În planşeul fals s-a adunat o cantitate de PVC topit care din cauza greutăţii a distrus o placă şi a căzut la nivelul pardoselii holului. În acel moment a fost anunţat incendiul la 112”, a declarat Costică Ghiaţă.
Potrivit același surse, nu poate fi vorba despre neglijență, deoarece instalația electrică era în verificare. Cu toate acestea, incendiul putea fi evitat, întrucât ventilatorul nu trebuia să fie neapărat pornit, deoarece în salonul respectiv nu erau internați pacienți, aceștia fiind externați, a adăugat managerul spitalului, Alexandru Calancea.