La fel ca multe alte lucruri foarte ciudate pe care le fac pisicile, știința nu a descifrat pe deplin acest mister specific felinelor. Există avantajul evident al prădătorilor pe care îl oferă o cutie: Pisicile sunt prădători de ambuscadă, iar cutiile oferă ascunzători excelente pentru a urmări prada (și pentru a se retrage în ele). Dar, în mod clar, aici se întâmplă mai multe.
Din fericire, biologii comportamentali și medicii veterinari au venit cu alte câteva explicații interesante. De fapt, atunci când privești toate dovezile împreună, s-ar putea ca pisicii tale să nu-i placă doar cutiile, ci să aibă nevoie de ele.
Înțelegerea minții felinelor este notorietate ca fiind dificilă. Pisicile, la urma urmei, tind să nu fie cele mai ușoare subiecte de testare. Cu toate acestea, există o cantitate considerabilă de cercetări comportamentale pe pisici care sunt, ei bine, folosite pentru alte tipuri de cercetări (de exemplu, pisici de laborator).
Aceste studii – multe dintre ele axate pe îmbogățirea mediului – au loc de mai bine de 50 de ani și arată un lucru foarte clar: pisicuța ta obține confort și siguranță din spațiile închise.
Acest lucru este adevărat din mai multe motive, dar pentru pisicile aflate în aceste situații adesea stresante, o cutie sau un alt tip de incintă separată (în cadrul incintelor în care se află deja) poate avea un impact profund atât asupra comportamentului, cât și asupra fiziologiei lor.
Etologul Claudia Vinke de la Universitatea Utrecht din Olanda este unul dintre cei mai recenți cercetători care au studiat nivelul de stres la pisicile din adăposturi. Lucrând cu pisici domestice într-un adăpost olandez de animale, Vinke a pus la dispoziție cutii de ascunzătoare pentru un grup de pisici nou sosite, în timp ce a privat un alt grup de ele în totalitate.
Ea a constatat o diferență semnificativă în ceea ce privește nivelul de stres între pisicile care aveau cutiile și cele care nu le aveau. De fapt, pisicile cu cutii s-au obișnuit mai repede cu noul lor mediu, au fost mult mai puțin stresate la început și au fost mai interesate să interacționeze cu oamenii.
Acest lucru are sens dacă ne gândim că prima reacție a aproape tuturor pisicilor la o situație stresantă este să se retragă și să se ascundă.
„Ascunderea este o strategie comportamentală a speciei pentru a face față schimbărilor de mediu și factorilor de stres„, a declarat Vinke.
Acest lucru este la fel de adevărat pentru pisicile din sălbăticie ca și pentru cele din casa ta. Doar că în loc să se retragă în vârful copacilor, în vizuini sau în peșteri, animăluțul tău poate găsi confort într-o cutie de pantofi.