27 ian. 2022 | 20:38

Când scade prețul la gaze, de fapt. Ministrul Energiei a făcut anunțul neașteptat

Politică
Când scade prețul la gaze, de fapt. Ministrul Energiei a făcut anunțul neașteptat
Guvernele europene nu fac față crizei energetice

Guvernele europene au cheltuit zeci de miliarde de euro pentru a încerca să protejeze consumatorii de prețurile record ale energiei și să se protejeze pe ele însele de furia alegătorilor, însă măsurile nu sunt suficiente. Criza energetică este resimțită de la Atena la Oslo. Legiuitorii din întreaga Europă, unii dintre ei confruntați cu alegeri în acest an, au pus la cale inițiative precum eliminarea TVA-ului la facturile de energie pentru locuințe sau acordarea de ajutoare specifice pentru gospodăriile cele mai nevoiașe. Cu toate astea, realitatea este una dezastruoasă, inclusiv în România. Dar, după spusele ministrului Virgil Popescu, în România am putea asista la o scădere a prețurilor. Afirmația sa se bazează și pe faptul că „ jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente.”

Criza Energetică. Guvernele europene nu fac față

Criza energetică. Deși majoritatea guvernelor din Europa au luat măsuri de protejare a populației, aceste măsuri pălesc însă în contextul unei creșteri de 330% a prețurilor de referință la gazele naturale din Europa anul trecut. Din cauza întârzierii cu care prețurile de pe piețele angro s-au transferat pe facturile consumatorilor, abia acum începe să se resimtă criza energetică.

„Măsurile anunțate până în prezent în Europa de Vest vor acoperi în medie doar un sfert din creșterile de prețuri. Prețul pe care îl plătesc europenii astăzi pentru a-și  porni ceainicul se bazează pe prețul mediu al gazului sau al energiei electrice cu aproximativ 6-9 luni în urmă. Este ca și cum s-ar întâmpla cu încetinitorul.”, a declarat Harry Wyburd, analist pentru utilități europene la Bank of America Securities, preluat de Reuters.

Gospodăriie din Europa au cheltuit aproximativ 1.200 de euro

Analiștii BofA estimează că gospodăriile din Europa au cheltuit, în medie, aproximativ 1.200 de euro  pe an pe gaze și electricitate în 2021. Pe baza prețurilor angro actuale, ei estimează că această sumă va crește cu 54%, până la 1.850 de euro. Cu alte cuvinte, criza energetică se adâncește și mai mult.

Deoarece majoritatea furnizorilor de energie cumpără, sau acoperă, energia sau gazele de care vor avea nevoie pentru a aproviziona clienții cu aproximativ 6 până la 9 luni în avans, prețurile ridicate, datorate unor livrări de gaze mai mici decât în mod normal din Rusia și nivelurilor scăzute de stocare, nu s-au filtrat încă pe deplin.

Criza energetică și protestele violente din Kazahstan, motiv de îngrijorare

Protestele violente din Kazahstan din cauza creșterii costurilor pentru combustibilul auto au reamintit politicienilor de reacția pe care astfel de scumpiri o pot declanșa în rândul alegătorilor. În Franța, alegerile prezidențiale vor avea loc în aprilie.

În acest context, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a indicat evenimentele din Kazahstan ca fiind unul dintre motivele pentru care guvernul său a luat măsuri pentru a proteja gospodăriile de creșterea prețurilor, printre care se numără plafonarea la 4% a creșterii costurilor reglementate ale energiei electrice.

Ministrul Virgil Popescu, vorbește de o scădere a prețurilor

Măsuri similare au fost luate și în România, atât în octombrie, cât și acum, printr-o nouă ordonanță de compensare și plafonare a prețurilor. Cu toate astea, nu se întrevăd schimbări majore pe facturile românilor. Într-un context geopolitic instabil, singurul optimist este Ministrul Energiei Virgil Popescu. Oficialul a afirmat recent că de la 1 aprilie s-ar putea să asistăm la o scădere a prețurilor, atât la consumatorii casnici, cât și industriali.

„După 1 aprilie, practic vremea începe să se încălzească, probabil şi jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente. Cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale. Va fi într-un mod natural până la urmă. Și anume, scăderea consumului, încălzirea vremii, ceea ce va aduce o corecţie a preţului şi la energia electrică.

Nu la nivelul anului trecut sau a celui de acum doi ani. Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie. Vineri, de exemplu, plec la Consiliul de miniştri pe energie şi unul din subiecte este preţul gazului, preţul energiei, să vedem ce măsuri putem lua la nivel comunitar pentru a atenua aceste şocuri”, a declarat, marţi seara, la B1 TV, ministrul Energiei Virgil Popescu.

Nu știm exact pe ce se bazează Virgil Popescu în afirmațiile sale, ținând cont de faptul că Europa se confruntă cu creșteri masive în această primă lună, iar Rusia nu dă semne de micșorare a prețurilor de transport. Rămâne, totuși, să așteptăm luna aprilie și să urmărim dacă prețurile, conform celor declarate de ministru, se vor micșora sau nu.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro