Magistrații de la Curtea de Apel București au decis ca terenul pe care Puiu Popoviciu a construit centrul comercial din Băneasa să revine statului român. Decizia nu este încă definitivă.
Concret, cele 224 de hectare au aparţinut omului de afaceri Puiu Popoviciu, însă acestea vor trebui să ajungă din nou în proprietatea statului român. Este vorba de terenul din nordul Capitalei unde au fost ridicate mai multe centre comerciale, dar şi noul sediul al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.
Decizia şocantă a fost anunțată pe 28 decembrie, de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, dar nu este definitivă. Aceasta poate fi contestată în termen de zece zile. Decizie vine după ce omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat, în august, la şapte ani închisoare în dosarul „Băneasa”.
Alături de Popviciu, în același dosar au mai fost condamnați și Cornel Șerban (fostul șef DGIPI) la doi ani și șase luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV București) la șase ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI) la doi ani cu suspendare, Ștefan Diaconescu la cinci ani cu executare și Andrei Mihai Bejenaru la șase ani cu executare.
Puiu Popoviciu a obținut ilegal cu ajutorul lui Ioan Niculae Alecu, rector, terenul de 224 de hectare, care apartinea domeniului public al statului. Astfel, printr-un în baza unui contract care încalcă prevederile legale, terenul a trecut în capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.
Ioan-Niculae Alecu, fostul rector al USAMV, condamnat la șase ani în dosarul fermei „Băneasa”, a fost elevul lui Aurel Popoviciu. Universitatea este cea care a pus la dispoziţie un teren de 224 hectare pentru Băneasa Shopping Center, prin intermediul Băneasa Investments. Cea mai mare afacere a lui Popoviciu, care i-a adus şi procesul penal. Băneasa Shopping Center are o valoare totală estimată la peste două miliarde de euro.
Popoviciu a fost unul dintre cei mai discreţi, dar şi influenţi, investitori imobiliari din România. Publicaţiile cu profil economic îl considerau drept cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din Bucureşti. Cu o avere de 340-360 milioane de euro, el a ocupat locul opt în Top 300 Capital, ediţia 2016.