Beneficiu pentru părinții care își duc micuții la vaccinare. Ce primesc aceștia? Decizia îi vizează inclusiv pe elevi. Iată mai multe detalii din decizia autorităților! Părinții sunt astfel scutiți de un lucru.
Din cursul zilei de 26 ianuarie, începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani. Cei mici primesc scutire de la școală în cazul în care se imunizează în timpul săptămânii, iar părinții pot primi astfel o zi liberă de la serviciu. Concret, aceștia beneficiază de zi liberă pentru a-i însoți la centru.
Cum adulții au câte o zi liberă plătită pentru propria vaccinare, la fel primesc și pentru a-și însoți copiii cu vârste de până la 18 ani. Decizia vizează o zi pentru fiecare doză. Prevederea este mențională în legea 221/2021 și spune că doar un părinte va putea să-și ia liber plătit și strict în ziua în care își va duce minorul la centrul de administrarea vaccinului.
Liberul solicitat nu trebuie să coincidă cu ziua în care se vaccinează, în cazul adulților. Ziua liberă pentru vaccinarea copilului se va acorda în baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe proprie răspundere a celuilalt părinte care subliniază că nu va solicita la rândul lui zi liberă.
Angajatorul nu poate să refuze cererea salariatului, dar trebuie să fie informat dinainte de această decizie. Este foarte important ca angajații să știe că zilele libere pentru vaccinare nu afectează numărul de zile de odihnă anuale.
Amintim că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani a început în România la data de 2 iunie 2021. Serul folosit este Pfizer, cu administrare în două doze (la interval de 21 de zile). Imunizarea copiilor de 5-11 ani începe mâine, 26 ianuarie. Pentru categoria această, serul Pfizer are o concentrație de trei ori mai mică.
„Am discutat această problemă cu ei, ei sunt absolut deschiși la acest lucru, însă ceea ce mi-au spus, ținând cont, bineînțeles, de ceea ce le-am explicat, cum funcționează un vaccin și care sunt avantajele, mi-au zis:
„Tati, o să așteptăm să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie în momentul de față”, adică copiilor cu afecțiuni cronice. Ulterior, sigur, vor dori să se vaccineze și îmi doresc chiar să-i vaccinez personal, dacă o să merg într-un cabinet de vaccinare”, a mărturisit Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Autoritățile își doresc să fie vaccinați în primul rând copiii cu: afecțiuni cronice, care au obezitate, afecțiuni cardiovasculare, poate malformații cardiovasculare, alte tipuri de malformații – sindromul Down, de pildă, crește de cel puțin 10 ori riscul de deces prin COVID-19 – , diabet, boli cronice renale, neoplazii (cancerele hematologice: limfoame, leucemii), pe care din păcate le întâlnim la această categorie de vârstă, a explicat Valeriu Gheorghiță.