Odată cu decizia OMS ca toate statele afectate de pandemie să introducă certificatul verde, s-a pus problema, la un moment dat, de obligativitate. Scepticii și anti-vacciniștii au mai găsit un nou subiect de a demonstra. Atât în România, cât și în celelalte state europene certificatul a devenit o realitate de care nu avem cum să scăpăm, dar obligativitatea acestuia la locul de muncă a devenit un subiect de constituționalitate și văzut chiar ca o metodă de îngrădire a libertății individului. Printre cei care au comentat de multe ori pe acest subiect, și nu numai, se numără și designerul Dana Budeanu, cunoscută pentru părerile sale radicale din ultima vreme.
Polemicile pe marginea certificatului verde covid a atins cote maxime, multe instituții media relatând că dovada vaccinării ar putea fi cerută pentru a intra în baruri, restaurante, locuri de divertisment, săli de sport, locuri de muncă sau pentru a călători în străinătate.
Liderii europeni au emis declarații prin care solicitau un certificat verde digital, „de urgență”, pentru a facilita libera circulație în siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei. În Israel, restricțiile s-au relaxat ca urmare a vaccinării în masă, restaurantele se redeschideau, iar oamenii puteau prezenta „Green Pass”, o aplicație care face dovada vaccinării.
Franța a testat un pașaport de vaccinare pentru călătoriile cu avionul pentru persoanele care călătoresc în teritoriile franceze din Caraibe, Martinica și Guadelupa, unde vor putea prezenta un certificat de vaccinare COVID-19 sau un rezultat negativ al testului.
O companie aeriană din Noua Zeelandă a testat, de asemenea, un certificat verde digital pe zborurile dintre Auckland și Sydney, iar compania aeriană australiană Qantas, va explora o tehnologie comparabilă.
Toate țările nordice, cu excepția Norvegiei, lucrau pentru a lansa aplicații pentru pașaportul digital de vaccin care să fie utilizate la terminalele de control al biletelor și la stațiile de securitate a pașapoartelor din aeroporturi.
Se spera ca certificatele verzi să deschidă calea pentru redresarea economică și să restabilească libertățile oamenilor. Problema cea mai evidentă este că încă nu este clar dacă vaccinarea previne transmiterea. Este posibil ca persoanele vaccinate să poată totuși să răspândească virusul fără să știe.
Ulterior, în mai multe state, inclusiv în România, s-a pus problema obligativității certificatului verde la locul de muncă, altfel angajaților nefiindu-le permis accesul. În opinia multora acest gen de decizii îngrădesc de fapt liberul acces și constrâng populațiile.
Printre cei care au comentat de multe ori pe acest subiect, și nu numai, se numără și designerul Dana Budeanu, cunoscută pentru părerile sale radicale din ultima vreme.
În cea mai recentă intervenție a sa, Dana Budeanu spune că ”Nu ai cum să duci obligativitatea certificatului la o incidență de 1%. Nu suntem niște extremiști, niște ciudați care luptăm cu un certificat care altfel ne-ar salva viața. Nu. Este vorba de a găsi soluții normale”.
„Faptul că se insistă obsesiv, nu neapărat pe certificatul verde, pe această constrângere a libertăților că aici este problema. Eu am dreptul domne’ să merg la serviciu. Am dreptul să muncesc, este dreptul meu constituțional. Nicio autoritate nu poate veni la niciun cetăţean să îi spună: tu ești bolnăvior, nu poţi. Nu se poate! Asta nu e o abordare normală. Nu e nimeni nebun.
Nu suntem nişte extremiști, nişte ciudați care luptăm cu un certificat care altfel ne-ar salva viaţa. Nu. Este vorba de a găsi soluţii normale. Deja trebuie să învățăm să ne adaptăm la noua realitate. Gata, a trecut doi ani, să ne adaptăm. Care este incidența? Că a zis domnul Rafila că nu o să fie certificat tot timpul. O să fie când e vârf de val.”, mai spune celebrul designer Dana Budeanu.
Deși pentru moment, cel puțin în România, s-a renunțat la proiectul de lege ce stabilea certificatul verde ca obligatoriu, surse guvernamentale spun că ministrul Alexandru Rafila nu este dispus să renunțe ușor la implementarea sa, deși el este cel care a decis să renunțe la proiectul PSD de la finalul anului trecut.