La nivel european, Certificatul digital COVID este operațional de la 1 iulie 2021, deși unele țări îl foloseau înainte de această dată pe bază voluntară. Cunoscut și sub denumirea de certificat verde digital sau permis verde, certificatul COVID digital permite cetățenilor UE să se deplaseze în siguranță în Uniunea Europeană în timpul pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, oficialii UE spuneau că nu ar trebui să fie considerat ca un document de călătorie și nici o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație. Noul regulament ar trebui să rămână în vigoare până la 30 iunie 2022. Dar, odată cu apariția dozei booster, mai multe state, printre care și România, au luat decizii noi cu privire la acest document.
Noua regulă, care va intra în vigoare la 1 februarie, va fi valabilă pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene, deși organismul executiv al blocului comunitar recomandă statelor membre să o aplice și la nivel național. Comisia Europeană a anunțat că certificatele verzi în bloc vor fi valabile doar nouă luni dacă posesorii nu au și a treia doză booster de vaccin.
Măsura vine în contextul în care țările europene se străduiesc să asigure mai multe doze de vaccin, pe fondul creșterii numărului de cazuri și al răspândirii unei noi variante probabil foarte transmisibile, Omicron. Anunțând decizia, Comisia Europeană a declarat că o perioadă de valabilitate pentru certificate „este o necesitate pentru o liberă circulație sigură și pentru coordonarea la nivelul UE”.
Noua regulă se referă la călătoriile în interiorul Uniunii Europene, dar Comisia a precizat într-un comunicat că recomandă țărilor UE să o aplice și la nivel național pentru a oferi siguranță călătorilor și a reduce perturbările.
Rezidenților din UE li se recomandă să primească o a treia doză de vaccin la cel mult șase luni după ce au fost complet vaccinați. Dar certificatul va fi valabil timp de trei luni suplimentare ca perioadă de grație pentru a asigura accesul la dozele booster, a adăugat Comisia.
Valabilitatea certificatului verde va fi prelungită în continuare, fără o limită stabilită, a declarat un oficial UE pentru agenția de presă Reuters, citând lipsa de dovezi științifice privind durata de protecție în urma vaccinului booster.
De asemenea, Comisia a introdus o nouă regulă pentru înregistrarea vaccinului de rapel în aceste certificate. O doză booster care urmează unei vaccinări complete în două doze ar trebui să fie înregistrată ca „3/3″ în certificat. O vaccinare cu o singură doză urmată de o doză de rapel ar trebui să se citească „2/1″.
Regula poate fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor UE sau de o majoritate simplă a membrilor Parlamentului European. Cu toate acestea, oficialii consideră că are suficientă susținere. Potrivit Comisiei, în UE au fost eliberate până în prezent 807 milioane de certificate verzi.
Cum era de așteptat, odată cu declanșarea celei de a treia faze a vaccinării, cu doza booster, și România trebuia să implementeze noile reguli impuse de Comisia Europeană. Așa se face că, tot de la 1 februarie anul curent, valabilitatea certificatelor verzi pentru cei cu două doze de vaccin va expira. Cu alte cuvinte vom fi nevoiți să facem și doza booster pentru a putea circula liber, pe baza certificatului verde în forma sa actuală.
„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării.
Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a anunțat Alexandru Rafila într-un dialog, la Europa FM.
Unele țări din UE au anunțat deja măsuri similare. În Franța, adulții al căror vaccin a fost administrat acum mai mult de șase luni nu vor mai avea acces la permisul național COVID fără doza booster. Decizia a intrat în vigoare la 15 ianuarie 2022.
Țările de Jos au anunțat, de asemenea, că intenționează să adopte o măsură similară. Portugalia, Irlanda, Cipru, Letonia, Italia, Grecia și Austria au adoptat, de asemenea, măsuri de urgență prin care chiar și călătorii din UE care au fost vaccinați trebuie să efectueze teste de depistare a coronavirusului înainte de plecare sau să intre în carantină la sosire.
De cealaltă parte, Germania se află în mijlocul celui de-al patrulea val, iar mulți dintre vecinii săi europeni nu stau mai bine. Doar în sudul Europei virusul este încă sub control.